Голова правління «Приватбанку» Олександр Дубілет, голова спостережної ради цього банку Ігор Коломойський і директор Запорізького заводу феросплавів Павло Кравченко зустрілися з журналістами для того, щоб заявити: вони мають намір обстоювати рівноправні умови проведення конкурсу з продажу 25 відсотків плюс одна акція АТ «Нікопольський феросплавний завод» у судовій тяжбі з Фондом держмайна України в суді.

Двома словами про історію скандалу, пов’язаного з додатковими умовами цього конкурсу. На думку учасників прес-конференції, їх написано так, щоб кваліфікаційні вимоги подолав лише один претендент — консорціум «Придніпров’я». Його пов’язують з науково-виробничою інвестиційною групою «Інтерпайп», через яку три роки поспіль контролюється управління Нікопольського феросплавного (читай «Голос України» від 3 квітня цього року). Нікопольський феросплавний завод — один з трьох найпотужніших виробників феросплавів в Україні, від якого багато в чому залежить подальший розвиток в Україні і гірничодобувної промисловості, і металургійної галузі, — перебуває у сфері інтересів потужної фінансово-промислової групи «Приват». Ще б пак, переможець конкурсу здобуде право і на державну 25-відсоткову частку акцій. Можна уявити вагу такого інтересу, якщо голова спостережної ради «Приватбанку» Ігор Коломойський оголошує про намір цього банку викласти за 25-відсотковий пакет плюс одна акція НФЗ... 540 мільйонів гривень, проти яких стартова ціна ФДМУ видається просто символічною. За його ж словами, «Інтерпайп» про це повідомлено.
Журналісти поцікавилися мотивами громадян, за позовами яких перебіг конкурсу було зупинено до з’ясування всіх обставин скандальної суперечки між могутніми претендентами на контрольний пакет Нікопольського феросплавного. Відповідь обеззброїла своєю простотою: дрібні акціонери так обстоюють пристойну ціну своїх акцій, яку здатен забезпечити, вигравши конкурс, «Приватбанк».
Немає сумніву, що «Приватбанк» не блефує, пропонуючи на конкурс конверт у 101 мільйон доларів. Але так само вправно, як і Ігор Коломойський, лічать і банківські аналітики в корпорації «Інтерпайп». Нескладно вирахувати, що переможець торгів за контрольний пакет акцій Нікопольського феросплавного окупить навіть такі шалені витрати за два роки. З огляду на кон’юнктуру металевого ринку у США і те, що, за словами того-таки Ігоря Коломойського, до 45 відсотків марганцевих руд на Марганецькому гірничо-збагачувальному комбінаті залишаються невостребувані, у «Приватбанку», може статися, це вийшло б і раніше. Якби... конверт з грошовою пропозицією не розкривали на конкурсі після конверту з іменами претендентів, які пройшли кваліфікаційні вимоги. Але до нього черга може й не дійти...
Того-таки дня Антимонопольний комітет України у спеціальній заяві з приводу продажу акцій Нікопольського феросплавного заводу підкреслив, що він «наголошує на проблематичності надання згоди на придбання акцій НФЗ Запорізькому чи Стаханівському заводам феросплавів, оскільки це може призвести до монополізації ринків феросплавів. Тим часом директор Запорізького феросплавного Павло Кравченко не приховував вирішального впливу на діяльність свого заводу саме «Приватбанку». А Ігор Коломойський не тільки відповідав на запитання, а й ставив їх журналістам: «Що поганого для Росії в монополізмі «Газпрому»?». І не дочекавшися відповіді, стверджував: «Монополізм в Україні не заборонений. Заборонено порушувати антимонопольне законодавство».