Хлібна проблема, пов’язана з дефіцитом пшениці на внутрішньому ринку, обіцяє перерости у грандіозний скандал, як ведеться, з полюванням на відьм. При тому, що Україна, згідно із статистикою, зібрала торік величезний за щедрістю врожай, багато регіонів лихоманить від нестачі зерна, яке, як з’ясувалося, було скуплено трейдерами в аграріїв задешево і в масовому порядку перепродано за кордон. Як наслідок — ціни на коровай повільно, але впевнено поповзли вгору.
Так, навіть у хлібній Дніпропетровщині заборонено вивезення зерна за межі області. Таке рішення влади пояснюють потребою забезпечити хлібопродуктами насамперед місцеве населення.
Президент уже доручив Генпрокуратурі з’ясувати, хто наважився «підставити» продовольчу безпеку держави. А там, у свою чергу, оперативно відреагували: помістили на своєму сайті бачення ситуації. У Генпрокуратурі, треба зазначити, перейнялися тривогою Президента і активно взялися за справу. До перевірок підключилися прокурори всіх областей, і навіть знайдено винуватицю хлібних нещасть. З’ясувалося, що врожайну статистику, згідно з якою було зібрано майже 40 мільйонів тонн зернових культур, дуже перебільшено. У Дніпропетровську було навіть відкрито кримінальну справу. Там недорахувалися 2,5 мільйона тонн зерна, яке за статзвітністю було в держрезерві, а насправді зникло невідомо куди.
А ось ще з того, що «накопала» прокуратура: згідно з президентським указом раніше зерно реалізували лише через біржі. Тобто були прозорість, облік і контроль з боку уряду. А минулого року з проданих аграріями десяти мільйонів тонн зерна через біржі пройшло лише десять тисяч тонн. До того ж майже п’ять мільйонів тонн було продано на дуже невигідних умовах. І для селян, і для держави. Приміром, влітку згідно з угодою між нашим урядом і Єгиптом Україна мала відвантажити туди мільйон тонн продовольчого зерна за мізерними цінами — 80 доларів за тонну. При тому, що на зовнішньому ринку воно коштувало 130 дол. Та й то іноземна сторона мала розрахуватися не «зеленими», а цитрусовими і бананами.
Тепер Генпрокуратура обіцяє застосувати до винуватців каральний меч правосуддя, погрожує кримінальними справами і викриттями. Але ж потяг уже рушив. Аграріїв ошукали, і потрібні люди «наварилися». Та й механізми «нагрівання» селян ненові. Важко передбачити, що в процесі ошукування аграріїв, коли статистичні приписки збили ціну на пшеницю і дали тим самим потрібним людям можливість скупити у сільгоспвиробників урожай задешево і потім «загнати» його за бугор, обійшлося без згоди, хай і мовчазної, у владних кабінетах. А якщо взяти до уваги, що селяни втратили на демпінгу (а хтось заробив) сім мільярдів гривень, шукати винуватців треба не інакше як у столиці. Адже відомо, хто кричить зазвичай «тримай злодія!».