Аграрний комплекс Криму завчасно підготувався до проведення весняно-польових робіт, звучало на нараді в уряді автономії. Зважаючи на те, що пересівати доведеться значні площі, більшість господарств поставили техніку на лінійку готовності ще місяць тому, очікуючи лютневих «вікон». Та через те, що їх не було, посівна на півострові почнеться не раніше звичних для південних регіонів держави термінів. А селяни вже думають над тим, кому й за скільки майбутній урожай продаватимуть. Президент Асоціації фермерів і землевласників Криму Сергій Тур наголосив:
— Сьогодні чимало вправних господарів вимушені згортати діяльність, бо не бажають віддавати вирощене за безцінь. За копійки забирають продукцію посередники і зернотрейдери, в яких доводиться вимінювати її на пальне, добрива і засоби захисту рослин. Підраховано: втрати фермерів від того, що до трьох кримських товарних бірж (там ціни на 10—15 відсотків вищі) не дійшла пшениця, вирощена селянами, становлять близько 15 млн. грн. Грошей немає не те що на нову техніку — не вистачає на ремонт старої.
Держава торік виділила фермерам лише дві третини від запланованого — 87 тис. грн., якими в основному погасили витрати на оформлення документів на відведення землі під фермерські господарства. Кримські фермери, яким набридло збувати свою продукцію за мізерними цінами, все настійніше вимагають створити прозорий аграрний ринок, де саме вони, а не посередники, стали б господарями становища. Влада уважніше прислухається до їхнього голосу, бо фермери півострова стали основними виробниками продукції рослинництва: торік виплекали майже 15 відсотків зерна, ледь не 99 — картоплі, за 70 відсотків овочів, більше половини плодово-ягідної продукції.
Фермери сподіваються, що вигідно продати вирощене має допомогти ініційоване Верховною Радою автономії створення районних агроторговельних будинків і постачання бюджетним організаціям та закладам санаторно-курортного комплексу півострова продукції місцевих сільгоспвиробників.
900 тисяч гривень передбачено в цьогорічному бюджеті, щоб господарем на ринку сільгосппродукції став нарешті її виробник.
Крим.