Доповідь Ганса Блікса, глави міжнародних інспекторів, які шукали впродовж останніх трьох місяців зброю масового знищення в Іраку, очевидно, не мала належного впливу на членів Ради Безпеки ООН. І не дивно. Адже на головне запитання — чи є в Іраку та зброя масового знищення? — відповіді в доповіді немає. Тому немає й вагомої причини світовій спільноті об’єднатися проти Саддама і силоміць скинути його режим. Проте для Білого дому, який, за свідченням американської преси, не лише вже накреслив досить докладний план бойових дій, а й устиг увести в деякі райони Іраку свій спецназ, така ситуація неприйнятна.
Держсекретар США Колін Пауелл узявся виправити становище й виступити перед РБ ООН. Планується, що буквально в останній момент до доповіді держсекретаря буде внесено роздруковки підслуханих розмов іракських вищих посадових осіб, котрі нібито навмисно вводять в оману міжнародних інспекторів.
Спочатку директор ЦРУ Джордж Теннет виступав проти оприлюднення таких документів, оскільки вони можуть поставити під загрозу життя тих джерел, які ЦРУ цю інформацію надали. Але потім результатам прослуховування було вирішено все-таки надати розголосу, причому зроблено це після особистого розпорядження президента Буша.
Держсекретар США також збирався представити у своїй доповіді документальне підтвердження зв’язку іракського уряду з терористами із «Аль-Каїди». Ці дані грунтуються на повідомленнях іракських перебіжчиків, а також допитах афганських полонених і на базі в Гуантанамо, і на території самого Афганістану.
Для виступу в Раді Безпеки ООН Колін Пауелл готує також «ілюстративний матеріал». Очікується, що він покаже зроблені із супутників знімки, на яких видно переміщення зброї масового знищення з одного місця в інше напередодні приїзду в деякі точки на території Іраку міжнародних інспекторів, повідомляє Бі-бі-сі.