Коріння проблем нашої зовнішньої та внутрішньої політики міститься в Україні. Про це заявив глава українського парламенту Володимир Литвин під час розмови з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Норвегії в Україні Йостейном Бернхардсеном.
Зустріч з послом відбулася напередодні призначеного на 10—11 лютого візиту до Норвегії української парламентської делегації на чолі з Головою Верховної Ради. Наголошуючи на важливості майбутньої поїздки, Володимир Литвин підкреслив, що «нам необхідно багато чого відкривати одне в одному, щоб використати можливості й потенціал наших країн для співробітництва». У свою чергу, Йостейн Бернхардсен зазначив, що переговори парламентаріїв двох країн дадуть новий імпульс двостороннім відносинам.
На жаль, на сьогодні відносини між Україною та Норвегією є не дуже активними, — заявив журналістам посол Норвегії в Україні Йостейн Бернхардсен. — І посольство хоче це співробітництво активізувати й розширити.
Основною статтею експорту Норвегії є риба, і пан посол висловив сподівання, що українці люблять рибну кухню. Тому насамперед у торгово-економічних відносинах норвежці роблять ставку на постачання риби в Україну. Є плани й щодо норвезьких інвестицій в нашу країну. Кілька норвезьких компаній уже мають хороший досвід співробітництва з українськими колегами. Приклад —партнерство компанії «Теле» з «Київстаром».
Тим часом, як заявив посол, Норвегія не збирається інвестувати кошти в українську рибопереробну промисловість. Проте в планах — надати допомогу й передати досвід у розведенні риби.