Половина поляків вважає запровадження віз з Україною корисним для Польщі. Про це свідчать результати останнього соцопитування, проведеного польським Центром дослідження громадської думки. Громадяни не визначилися, легкодоступні мають бути візи для українців чи ні. Цікаво, що 74 відсотки поляків не поїдуть в Україну, якщо вартість віз для них становитиме 40 доларів.
Прокоментувати це «ГУ» попросив Генерального консула України в Кракові Олександра МЕДОВНІКОВА:
— Уряд Польщі ухвалив рішення про запровадження візового режиму для громадян України з 1 липня 2003 року. Такою була вимога Брюсселя напередодні вступу Польщі до Євросоюзу. І тому з 1 липня українські громадяни оформлятимуть візи відповідно в Києві та генконсульствах Польщі в Харкові і Львові. Як мені відомо, польські консульські установи відкриються ще в Луцьку та Одесі. Отже, Польща технічно вже готується. А в Києві рішення про запровадження віз для громадян Польщі ще не прийнято.
— Чи буде воно взагалі?
— Зараз я цього сказати не можу, бо ще тривають інтенсивні польсько-українські консультації. Рішення ухвалюватимуть на найвищому політичному рівні. Як на мене, то Україна могла б утриматися від запровадження віз для поляків.
— Чому?
— Головне, і це наголошують мої співрозмовники в різних регіонах Польщі, що наш спільний кордон нині і після вступу Польщі до ЄС не повинен стати бар’єром між країнами. Статистика останніх років така: фіксується приблизно 6 млн. перетинів кордону громадянами України. А з польського боку зафіксовано півтора мільйона. Тобто в чотири рази менше... Але ж Україна зацікавлена в туристах, у інвестиціях, розвитку бізнес-контактів і підприємництва. Щоб ця цифра не зменшилася, варто не візи запроваджувати, а, навпаки, зробити такий крок, щоб у Варшаві його поцінували й максимально мінімізували наслідки запровадження візового режиму та підтримками наміри України інтегруватися в європейські та євроатлантичні структури.
— І як можна ці наслідки мінімізувати?
— По-перше, віза для українців має бути недорога. По-друге — багаторазова і диференційована для різних груп населення. Поки що нема відповідних документів —їх нині доопрацьовує польська сторона. Але я гадаю, що віза для студента, який навчається в Польщі, відрізнятиметься від візи туристичної. Віза бізнесмена, котрий працює в польсько-українському спільному підприємстві, — від візи того бізнесмена, який тільки хоче започаткувати працю з поляками. І так далі. Але головне, що обіцяє польська сторона: всі візи будуть доступні. Тому мені здається, що утриматися від запровадження віз для нас вигідно.
— А коли Польща ввійде до Шенгенської зони?
— Тоді ці консультації набудуть іншого якісного виміру. Візові питання розглядатимуться в ширшому аспекті щодо Шенгенської угоди та України.
— Чи може Україна набути щодо Шенгенської зони такого статусу, який має Польща?
— Греція, що головує в Євросоюзі, зробила дуже важливий крок. Вона звернулася до країн—членів ЄС із проханням встановити безвізовий режим власникам дипломатичних і службових паспортів. Побачимо, що з цього вийде. Виходячи з цього, буде ясно, як будувати стосунки із Польщею, Угорщиною, Словаччиною, коли країни-апліканти, якими вони нині є, стануть країнами ЄС та після їх декларації входження до Шенгенської зони.
— Коли польська сторона, за вашими даними, оприлюднить вартість віз?
— Сподіваюсь, що незабаром.
— Черги на кордонах. А із запровадженням віз їх ще побільшає?
— Вважаю, це — питання технічного характеру. Одним з надзвичайно важливих кроків у цьому напрямі є  спільний українсько-польський контроль осіб та товарів на кордоні. Підкреслю: черги на кордоні мають радше епізодичний, ніж постійний характер. Вони, наприклад, можуть виникати в разі запровадження змін у внутрішньому законодавстві щодо порядку переміщення через кордон товарів. До речі, з власного досвіду можу сказати: подібне спостерігається і на інших кордонах Європи.
— Ще одне питання — ставлення поляків до українців на кордоні... Дуже багато нарікань.
— Громадяни України скаржаться на роботу не тільки польських, а й українських служб. Якщо скарга надходить до нас, то ми реагуємо одразу, перевіряємо всі факти і діємо відповідно. Але хотів би зазначити: значна частина наших співвітчизників, які прибувають до РП, порушують і польське, і українське законодавство. Приміром, їде пара і має при собі, скажімо, шістнадцять літрів спирту і дві тисячі пачок цигарок, декларуючи при цьому туристичну мету поїздки... Хіба це нормально? Звісно, буває, передають куті меду, але це не масове явище. Треба просто порадити нашим громадянам дотримуватися польських та українських законів.
— Запровадження віз — це випробування для українсько-польських відносин?
— Ні. Українсько-польські відносини не залежать від папірців. Вони будуються на людських контактах, на взаємних симпатіях, що зростають, на угодах, які підписано між нашими країнами. А головне: є розуміння, що немає у Польщі без України в рамках Європи належного майбутнього, так само як і в України.
Краків.