«Мене згвалтували» — тремтяча рука ще зовсім дитячим почерком виводила літери. У відділенні міліції тринадцятирічне тендітне дівча примушували прокручувати в пам’яті те, що сталося, і докладно розповідати все стороннім людям. Після того випадку минуло вже сім років. Довгих і нестерпно болісних. Тепер Марина — красива дівчина. Та ключик до її серця для чоловіків, як і досі, недоступний.

— Знаєш, до дрібниць пам’ятаю той жахливий вечір, —з Мариною ми знайомі вже три роки, але раніше вона ніколи не ділилася найпотаємнішим. — Я поверталася зі школи. Було близько п’ятої вечора. Зайшла в під’їзд і почула, як хтось до мене звернувся: «Дівчинко, не зачиняй двері». Я залишила відчиненими парадні двері й пішла до ліфта. Разом зі мною зайшов незнайомий чоловік, потім ще один. А тоді пролунали слова: «Ну що, побавимося?»

Потім мама розповідала, що мене на сходовій клітці закривавлену й знепритомнілу знайшла сусідка. Вона і викликала «швидку». Я майже місяць пролежала в лікарні й протягом трьох років перебувала на обліку в психіатра. Брат наполіг на тому, щоб подати заяву до міліції. Та якби я знала тоді, як важко психологічно це буде, нізащо не погодилася б! Не раз доводилось озвучувати в райвідділі весь кошмар. А в результаті, як і треба було чекати, злочинців не знайшли. А я досі не можу позбутися жахливих спогадів і ненависті до чоловіків.

***

Сексуальне насилля часто асоціюється із завданням тілесних ушкоджень. Фахівці стверджують, що згвалтування є не так задоволенням сексуальних потреб, як приниженням жінки чи «покаранням» за інших, які, можливо, колись відкинули злочинця і знехтували ним. Як засвідчують спостереження, жінки навдивовижу недалекоглядні в таких ситуаціях. Вони рідко намагаються подивитися на це очима чоловіка, з яким ідуть до кав’ярні чи коли дозволяють себе обнімати й цілувати. У більшості випадків сама лише згода дівчини піти до ресторану, як з’ясовується, розцінюється чоловіками як безсумнівний знак того, що жінка розуміє, до чого йдеться, і не заперечує. Подальший спротив (якщо він має місце) сприймається як ритуальна гра («щоб їй не було соромно»).

Так чи інакше, а самозахист жінки на дружніх вечірках і візитах у гості здебільшого полягає в умінні передбачити розвиток подій.

Якщо жінці доводиться пізно повертатися додому, слід пам’ятати, що:

Краще вибирати найбезпечнішу дорогу; через парки, стадіони, будівельні майданчики й темні подвір’я не варто проходити самій. 

Якщо у жінки довге волосся, його треба прибрати в хвостик чи косу, в іншому разі злочинцю легко буде схопити його й намотати на руку. 

Важливо пам’ятати, що втеча — не завжди кращий вихід зі становища. Така реакція може лиш підігріти інстинкт мисливця. 

Кращий варіант — залишатися спокійною й зібраною.

Можна спробувати психологічно натиснути на гвалтівника. Можливо, він повірить, що в цьому місці ви чекаєте на приятеля чи чоловіка. Можна також командним голосом покликати собаку. Або ж заявити, що у вас небезпечна хвороба. Перекошене, спотворене обличчя, штучно викликане блювання може викликати відразу.