У  Києві завершилася 6-та сесія Постійної польсько-української конференції з євроінтеграції. «Ми хочемо пояснити українському партнерові, як провадити євроінтеграційну політику, щоб Україна не повторювала польські помилки», — так пояснив мету конференції заступник держсекретаря Комітету європейської інтеграції Польщі Ярослав Пєтрас. Головний урок, на думку пана Пєтраса: євроінтеграція починається з «рішень, які ухвалюють всередині держави, і без глибоких внутрішніх змін не можна сподіватися, що переговори підуть успішно».

На нинішній сесії розглядали три блоки питань. Перший — політичний вимір майбутнього україно-польського співробітництва. «Досі ми говорили теоретично: коли Польща буде членом ЄС, то намагатиметься надати нового виміру відносинам України та Союзу, — заявив Я. Пєтрас на прес-конференції. — 1 травня 2004 року Польща стане повноправним учасником Євросоюзу, і нині наша розмова стає конкретніша. І вже тепер ми хочемо, щоб країни ЄС знали нашу думку щодо відносин з Україною». Зокрема, Польша надіслала неформальний документ до Брюсселя, в якому йдеться про її наміри розвивати активну співпрацю із сусідами (в тому числі і з Україною), котрі найближчим часом не стануть членами Союзу. І сподівається, що її думку буде враховано під час розробки програми близького сусідства «Ширша Європа».

Чому у Варшаві так переймаються майбутнім України? Пан Пєтрас навів цитату з виступу міністра закордонних справ РП Влодзимежа Цімошевича перед польським парламентом: «Україна — партнер, перевірений часом». А старий друг, як відомо...

Друга тема стосується економічного співробітництва України та ЄС. На думку Варшави, Україна тільки виграє від сусідства з Євросоюзом. Наприклад, коли на Польщу поширяться митні тарифи (нижчі за нинішні польські), то вони діятимуть і щодо України. Крім того, наша держава матиме вихід на ринок ЄС. І, звісно, обидві країни зацікавлені утримати і розширити двостороннє економічне співробітництво.

І, нарешті, третій блок, до якого увійшли питання боротьби з організованою злочинністю, а також прикордонне співробітництво, система перетину кордону, запровадження віз. Пан Пєтрас з оптимізмом повідомив, що процедура перетину кордону тільки поліпшиться. Адже коли зникнуть кордони між Польщею та Німеччиною, Чехією і Словаччиною, то інфраструктуру та всі сили буде перекинуто на наш...

Ну а щодо іншого, то нині Польща переймається й такими питаннями: приєднання до зони євро, Шенгенського простору тощо. На жаль, ці проблеми для нас не актуальні.