У день відкриття Року Росії в Україні представники різних партій націонал-демократичного спрямування (НРУ, УНА-УНСО, «Собор» та ін.), народні депутати, зокрема з «Нашої України», пікетували Національний палац «Україна». 

Крім того, напередодні церемонії відкриття року представники української інтелігенції, які вбачають політичний підтекст у проведенні таких заходів, звернулися з відкритим листом до Президента України Леоніда Кучми. В ньому, зокрема, йдеться, що активізація під час проведення Року Росії в Україні та Року України в Росії спроб узаконення панування російської мови в Україні і надання їй офіційного статусу викликали протест у вчених, письменників, колишніх дисидентів та інших представників інтелігенції. Автори листа вказують на інші тенденції, зокрема, на спроби переглянути навчальні посібники з історії «на догоду Москві». Розпочато збір підписів під цим документом.
Водночас Міністр культури України Юрій Богуцький наголосив, що Рік Росії в Україні потрібно оцінювати «не з точки зору образ». І нагадав:  рік передбачає проведення не лише святкових заходів...