Що далі зростає загроза війни в Іраку, то більше боїться Німеччина можливих терористичних актів. У країні розпочалися масові демонстрації протесту проти політики США стосовно Багдада. Минулих вихідних понад 10 тисяч осіб вийшли на вулиці Кельна, щоб заявити «Ні!» намірам американської вояччини. За тиждень до комунальних виборів у двох землях — Нижній Саксонії та Гессен — політики знову висувають на перший план передвиборної кампанії питання війни в Іраку.

Глава зовнішньополітичного відомства Йошка Фішер заявив у Нью-Йорку, що Німеччина не братиме участі у воєнних діях в Іраку, оскільки боротьба з тероризмом ще не завершилася. Герхард Шрьодер ще раз здивував світ заявою, що ніхто не може розраховувати на участь Німеччини в цій війні. Франція, яка має право вето в Раді Безпеки ООН, підтримала позицію Берліна. У відповідь міністр оборони США Дональд Рамсфелд «обізвав» своїх союзників  — Німеччину та Францію  «старою Європою», натякаючи на її недієздатність у майбутньому. Рамсфелд також заявив, що в разі, коли США розпочнуть війну в Іраку без підтримки ООН, то й тоді Америка не залишиться сама.

А тим часом міністр внутрішніх справ Німеччини Отто Шилі вважає, що нині загроза, яку можна очікувати від терористичної організації «Аль-Каїда», можливо, ще більша, ніж до терактів 11 вересня 2001 року. На його думку, «Аль-Каїді» вдалося відновити свою злочинну мережу. Водночас відомство кримінальної поліції Німеччини попередило прикордонну службу про можливий в’їзд до країни терористів. Хоча речник відомства й обумовив, що інформація не конкретна, а ситуація з безпеки не змінилася. Натомість газета «Більд» з посиланням на поінформовані джерела уточнила, що йдеться про 20 афганських терористів, які намагалися потрапити до Німеччини, Великої Британії, Чехії та Франції з фальшивими пакистанськими паспортами.

Та навіть такі випадки не змінюють позицію Німеччини стосовно можливої війни в Іраку. Міністр внутрішніх справ Отто Шилі вважає, що війна в цій країні лише ще більше «підігріє» ісламський світ та екстремістські угруповання.

Однак, незважаючи на це, уряд Німеччини висловився проти внесення змін у Конституцію про використання Бундесверу в операціях проти терористів всередині країни. Міністр юстиції Бригітте Цюприс сказала газеті «Більд ам Зоннтаг»: «Використання Бундесверу для захисту воєнних об’єктів союзників може здійснюватись без проблем також і на основі вже прийнятих законів». Проте дві третини громадян Німеччини після того, як психічно хворий студент, який керував узятим напрокат літаком, погрожував спрямувати його на один з висотних будинків у центрі Франкфурта-на-Майні, вважають, що їх потрібно внести. Про це свідчить опитування газети «Більд ам Зоннтаг».

Утім, на думку міністра юстиції, підстав для зміни Конституції все-таки немає. Вона вважає, що охорона воєнних баз союзників — завдання земельної поліції, яка за потреби може звернутися по допомогу до Бундесверу.