Телефонний дзвінок пролунав близько 12-ї години ночі. Заступник начальника відділу ДАІ УМВС України в Чернігівській області майор міліції Геннадій Прокопович отримав інформацію про те, що поблизу кордону місцеві жителі бачили підозрілу групу людей. Прибувши у заданий район, Геннадій Володимирович очолив операцію з пошуку цих осіб. І невдовзі було затримано чергову групу нелегальних мігрантів. Цього разу — китайців, яких серед різного мотлоху перевозили в кузові «КамАЗу».

Напевно, хтось може зауважити: а хіба працівникам Державтоінспекції більш нема чого робити, ніж займатися пошуками нелегалів? І чому до останніх така прискіплива увага? Ну бажають люди перебратися в пошуках кращого життя до західних країн. Хіба слід цьому перешкоджати?

Та не все так просто, як може здатися на перший погляд. Адже серед нелегалів є чимало хворих на різні інфекційні захворювання, що, безумовно, загрожує місцевому населенню. Існують і інші фактори, зокрема, те, що серед мігрантів є злочинці. І де гарантія того, що всі ці негативні явища не будуть спрямовані проти наших співвітчизників?

Ще на посаді заступника командира окремої роти ДПС ДАІ Геннадію Прокоповичу було доручено підібрати кваліфікованих працівників для спецпідрозділу «Гроза». Серед працівників Державтоінспекції — достатньо бажаючих працювати в цьому підрозділі. Але потрапили до нього найдосвідченіші. З кожним відбулася окрема принципова розмова. Прокопович детально розповів про ті функціональні обов’язки, що стоять перед службою. В загальних рисах окреслив завдання, які потрібно негайно вирішити, щоб спецпідрозділ у якомога коротший термін зміг виправдати своє призначення. Уважно вислухав пропозиції і побажання з удосконалення роботи колег. І згодом йому вдалося створити колектив однодумців, людей, справді відданих своїй справі.

Завдяки вжитим заходам і організаційній роботі з початку проведення операцій «Мігрант» та «Іноземець» працівники Державтоінспекції Чернігівщини і спецпідрозділу «Гроза» затримали 420 нелегалів.

Слід зауважити, що ДАІ Чернігівщини — серед лідерів з виявлення груп мігрантів. Це стало можливим завдяки плідній співпраці з прикордонним загоном, митною службою та громадськістю. Членами оперативного штабу, який очолює Геннадій Прокопович, розроблено карти-схеми із зазначенням ділянок та автошляхів імовірного перетину державного кордону, дислокації заслонів, маршрутів патрулювання та місць затримання нелегалів. Додатково організовано цілодобовий режим роботи на постах ДАІ. На автошляхах області, якими в переважній більшості здійснюється перевезення мігрантів, виставлено додаткові пости та пересувні наряди Державтоінспекції.

Практичний досвід роботи підрозділів ДАІ Чернігівської області щодо протидії нелегальній міграції нині використовується і в інших регіонах країни.