У селищі Кіровському неподалік від Дніпропетровська живе дружна і працьовита сім’я Галини та Анатолія Мудраків. Галина Григорівна ще й господиня чудова. Вона прекрасно шиє, уміє добре готувати і подавати до столу. На зиму консервації закриває стільки, що вистачає на кілька сімей. А на її садибі з ранньої весни і до пізньої осені буяють квіти. Не випадково вже кілька років поспіль подвір’я Мудраків селищною радою визнається кращим у Кіровському.
А ще Галина Григорівна — «прогноз погоди». За конкретними і ретельними фенологічними, кліматичними спостереженнями, особливо з 26 грудня (на день Свиридона) і по 7 січня включно (Різдво Христове), за розташуванням Місяця і зірок на небі передбачає, якими будуть весна, літо, осінь та зима. 
Наскільки ж передбачення Галини Мудрак справджуються? Минулорічні — здійснилися практично на всі сто. І тепер, у січні, погода також складається за прогнозом Галини Григорівни.
Так що ж прогнозує на 2003-й Галина Мудрак? 
Отже, ЛЮТИЙ. Початок місяця — нульова температура, плюс-мінус один-три градуси. Після Стрітення розпочнуться сильні перепади температури. Однак кінець зими очікується теплішим, ніж звичайно. Відлиги будуть тривалими.
БЕРЕЗЕНЬ. Перша декада тепла, вітер південний. На Явдоху він переміниться на північний, похолодає, стане хмарно. Кінець березня очікується холодним і непривітним.
КВІТЕНЬ — сонячний і теплий протягом перших двох декад. Але в третій декаді настане хмарна й дощова погода, хоч і зберігатиметься тепло.
ТРАВЕНЬ — теплий, дощовий і напрочуд сприятливий для висівання всіх культур та висаджування розсади. Але наприкінці місяця неминуче похолодання. І все-таки травневих заморозків цього року не передбачається.
ЧЕРВЕНЬ. Буде він надзвичайно нестабільним. Пам’ятаєте, 31 грудня минулого року — день, за яким і прогнозується погода на червень? Ще вранці було тепло, але вдень — раптова різка переміна вітру з південного на північний і зниження температури від плюс 5 вранці до мінус 9 увечері. Так ось, хоч як це прикро, у червні вже на початку місяця можливе несподіване похолодання, а згодом холодні вітри посилюватимуться аж до шквальних з дощами, зливами і градом. Розумію, що приємного від такого передбачення мало, але краще про це знати загодя.
ЛИПЕНЬ. Початок прохолодний, вітри перемінні, однак з перевагою північних. Друга та третя декади — теплі, сонячні, без дощів. Найімовірніше, що для косовиці випадуть погожі дні.
СЕРПЕНЬ. У першій декаді хмарно і прохолодно, зате далі потеплішає. Надмірної спеки не буде. Після Спаса дощі, але наприкінці місяця вони припиняться.
ВЕРЕСЕНЬ очікується теплим, з короткочасними дощами. Після 17—20 числа і до кінця місяця — дощі і хмарно.
ЖОВТЕНЬ. На початку місяця все ще хмарно і йтимуть дощі. Однак у другій і третій декадах — сонячна погода. Бабине літо!
ЛИСТОПАД. У перших числах хмарно, але тепло. Та поступово східний вітер переходитиме в північний. Це вірна ознака раптового і тривалого похолодання. Почнуться заморозки, і вже з 12—13 числа зима вступить у свої права. Піде сніг і вдарять морози.
ГРУДЕНЬ. Увесь місяць холодний. Вітер — північний і різкий. Випадатиме сніг, почнуться хуртовини та заметілі. І так аж до наступного нового року.
— Як на мене, перспективи з погодою на нинішній рік цілком обнадійливі, — посміхається Галина Мудрак. — Всього має вродити з надлишком, треба тільки не полінитися попрацювати. За винятком, звичайно, червня, коли все-таки слід остерігатися неприємностей ...
І жінка не боїться, що її передбачення не справдяться.
— Якщо і внесе природа якісь свої «поправки», —  підводить риску Галина Григорівна, — то хай вони будуть тільки на краще!
 
Дніпропетровська область.