На тлі постійних нарікань на небажання великих іноземних компаній інвестувати в українську економіку, прихід кожного серйозного інвестора — подія. Тим паче такого, як німецька фірма «Хайдельбергцемент»: один із провідних світових виробників цього та інших будматеріалів, що володіє 1600 підприємствами в більш як 50 країнах. «Хайдельбергцемент» — найбільший галузевий інвестор у Центральній і Східній Європі. Й Україна в планах німецького велетня на особливому місці. Про це йшлося на прес-конференції, що відбулася днями в Києві з нагоди відкриття представництва компанії.

Утім, на наш ринок «Хайдельбергцемент» прийшов ще в 2001 році, купивши 82,81 відсотка акцій ВАТ «Кривий Ріг цемент». Торік придбав 90,34 відсотка акцій ВАТ «Дніпроцемент». На прес-конференції було оголошено, що сума інвестицій, вкладених «Хайдельбергцементом» у ці українські підприємства, становитиме до кінця нинішнього року 7 млн. 500 тисяч євро! До речі, з 1994-го і до кінця минулого року в нашу економіку надійшло прямих німецьких інвестицій на суму близько 300 млн. євро.

Зрозуміло, що основну увагу інвестора зосереджено на вдосконаленні виробництва, поліпшенні якості продукції та зниженні її собівартості. Головна мета — підтягнути українські підприємства до стандартів, що їх застосовують у групі «Хайдельбергцемент». Поки що, розповів генеральний директор концерну по Центральній і Східній Європі Даніель Готьє, ця «євроінтеграція» проходить успішно. Вже запроваджуються сучасні системи виробничого обліку та управління якістю, нова організаційна структура, створюється спільна фінансова служба і спільна торговельна компанія ТОВ «Кривбас цемент». Німецькі виробники сповнені ентузіазму стосовно свого подальшого перебування на українському ринку. Вони кажуть, що прийшли сюди всерйоз і надовго. Нинішнє відкриття київського офісу — ще одне підтвердження.