Санкції, які запровадили проти України США, Німеччина, Велика Британія і Канада за рекомендацією FATF, схоже, приголомшили не тільки українських банкірів, а й їхніх західних партнерів. Підвищення цін на банківські послуги невигідно ні в українському, ні в європейському, ні в американському бізнесі. Президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко вважає, що посилання FATF на відсутність ефективної системи фінансових методів боротьби з відмиванням грошей є лише формальним приводом для оголошення санкцій проти України. За його словами, суть проблеми — в політиці. Йдеться про кризу довіри Заходу до української влади.
Впливовий німецький журнал «Шпігель» стверджує: «Запровадження додаткового контролю за рухом капіталів між Німеччиною та Україною загрожує економічному співробітництву двох держав.  Загалом у банківських колах вважають ці санкції очевидним перебільшенням і «стріляниною з гармати по горобцях». На думку банкірів, буде заблоковано весь фінансовий обіг з Україною або принаймні зупинено на кілька днів. Згідно зі статистикою щотижня між Україною та Німеччиною здійснюється понад п’ять тисяч трансакцій на суму більш як 15 тисяч євро.
«Україна і мікроскопічна острівна держава Науру в Мікронезії — ось дві країни в усьому світі, що нині зазнають міжнародних санкцій у зв’язку з підозрою у відмиванні грошей, — повідомляє «Німецька хвиля». — Кількість країн—членів FATF, які запроваджують санкції проти України, зростає день у день.  За словами банкірів, шкода від таких санкцій поки що зводиться лише до підвищення тарифів на обслуговування рахунків».
Матеріали підготувала