Найголовнішим пріоритетом у міжнародних відносинах України її громадяни вважають боротьбу з організованою злочинністю. Про цей промовистий факт свідчать оприлюднені результати соцопитування, проведеного Українським інститутом соціальних досліджень і центром «Соціальний моніторинг».

Цікаво, що опитування проводилося задовго до того, як організація FATF, про яку раніше мало хто чув, рекомендувала запровадити санкції проти України. Мабуть, інтуїтивно наш народ відчуває, в чому всі наші проблеми... Втім, як показало соцопитування, FATF — це справді високі матерії, оскільки організації, про які знає більшість українців, — це СНД та ООН. І лише 20 відсотків із більш як трьох тисяч опитаних у 157 населених пунктах України знають про програми розвитку ООН. А ось про Раду Європи не чула п’ята частина респондентів.

До речі, щодо решти зовнішньополітичних пріоритетів, то залучення інвестицій у цьому списку на шостому місці, а боротьба з бідністю і розвиток торгівлі — третьому й четвертому. Схоже, українці не відчувають жодних загроз, тому військове співробітництво в рейтингу пріоритетів на останньому місці.

Результати дослідження показали, що 77 відсотків респондентів практично нічого не знають про міжнародну політику України. Може, винна колишня багатовекторність, яка могла ввести в оману?.. Відповідно на запитання соціологів «Чи схвалюєте ви зовнішню політику України?» третині респондентів було важко відповісти, а чверть опитаних — не схвалюють.

Соціологи відзначили диференціацію ставлення до міжнародної політики залежно від матеріального стану опитуваних. Тих, хто ледве зводить кінці з кінцями, мало цікавить зовнішня політика. Серед них також найбільший відсоток невдоволених нею. А ось серед так званого середнього класу кількість невдоволених і вдоволених поділилася порівну. Багатих усе задовольняє.

На прес-конференції директор центру «Соціальний моніторинг» Ольга Балакірева та голова правління інституту соцдосліджень Олександр Яременко нагадували, що результати залежать від віку опитуваних та освіти, а ще від місця проживання: село—місто, Захід—Схід. До цих чинників я додала б і роль ЗМІ у висвітленні подій, пов’язаних із зовнішньою політикою. Так, рівень довіри до НАТО знизився порівняно з результатами опитування в червні минулого року. Тоді довіру альянсу висловили 39 відсотків, а недовіру — 34. Тепер відповідно 28 і 44. Мабуть, певну роль у зміні ставлення до НАТО відіграло однобоке висвітлення Празького саміту та його підсумків в Україні. Як сказав Олександр Яременко, в уяві громадян авторитет президента автоматично переноситься на авторитет держави. Чи автоматично? Адже на уяву громадян можна впливати. І це ні для кого не таємниця.

А щодо інтеграції, то 40 відсоткам українців важко відповісти, чи стане Україна членом НАТО. Проте 16 відсотків — їх соціологи називають некваліфікованими оптимістами — переконані, що членство світить нам в найближчі п’ять років. Тим часом 63 відсотки опитаних переконані, що Україні треба співробітничати з країнами-сусідами і лише 44 відсотки вважають правильним курс на Європу.