Київська міськдержадміністрація запроваджує нову систему обліку та розрахунків населення за спожиті комунальні послуги. Це, так би мовити, — спільний продукт столичної влади і територіального відділення Антимонопольного комітету України (АМКУ).

В АМКУ переконані, що нова система впорядкує перерахунки коштів, які комунальники неправомірно отримують за ненадані (чи надані не вповні) послуги. Відтепер споживачі оплачуватимуть послуги лише за фактом їх одержання, спираючися на показання будинкових або квартирних лічильників. Планується і запровадження нових тарифів на опалювання квартир, залежно від об’єму помешкань. До того ж міська влада найближчим часом розробить методику зняття з населення платежів за воду, яка втрачається через прориви у розподільчих мережах.

Для вирішення спірних питань, пов’язаних із розрахунками за комунальні послуги, Київська міськдержадміністрація створює відповідну погоджувальну комісію, рішення якої будуть обов’язкові для виконання.

На думку голови

АМКУ Олексія Костусєва, столиця подає гідний приклад формування системи прозорих і справедливих розрахунків за комунальні послуги.

— Якщо в Одесі міська влада сліпо пішла шляхом підвищення тарифів, а за діряві труби, «фонтани» в підвалах чи на вулицях люди змушені платити, то в Києві, внаслідок співпраці міської влади з органами Антимонопольного комітету, маємо інший підхід до розв’язання проблеми — економічно обґрунтований і соціально справедливий. Влада формує чіткий механізм розрахунків, який не лише враховує інтереси всіх сторін, а й дає можливість розвивати інфраструктуру комунального господарства, — каже він.

Олег ЗУБЧИК,провідний фахівець прес-служби АМКУ.