Після тривалої перерви повітряне сполучення між Україною та Північною Америкою знову здійснюватиме український авіаперевізник. Авіакомпанія «АероСвіт» оголосила про початок продажу квитків на новий рейс за маршрутом Київ—Нью-Йорк—Київ. Польоти розпочнуться 30 березня. А в травні має відкритися ще один трансатлантичний маршрут до Торонто. Вартість квитка, залежно від рівня тарифу, становитиме від 399 до 550 доларів.

Про це на прес-конференції повідомив генеральний директор авіакомпанії Григорій Гуртовий. Авіакомпанія «АероСвіт» розпочала повномасштабну комерційну діяльність на території США. Завершено реєстрацію і обладнання офісу її представництва в Нью-Йорку. Департамент транспорту США дав дозвіл на застосування представлених компанією тарифів, які вже запроваджено та схвалено американською урядовою системою тарифів. Спочатку рейси до Нью-Йорка здійснюватимуться по п’ятницях і неділях, а з 27 червня — ще й у вівторок. З середини липня до кінця вересня буде введено ще й четверту частоту рейсу — по четвергах.

Підготовка до відкриття «АероСвітом» рейсу Київ—Нью-Йорк—Київ тривала впродовж року. Це пов’язано з тим, що авіаційна влада США мала пересвідчитися, чи відповідає українська авіакомпанія підвищеним вимогам правил авіаційної безпеки, технічного обслуговування повітряних суден і підготовки персоналу, які були запроваджені американською стороною після терористичних актів 11 вересня 2001 року.

До польотів на трансконтинентальному лайнері мали бути підготовлені також екіпажі. 20 пілотів «АероСвіту» пройшли перепідготовку та навчання в американському тренувальному центрі й одержали ліцензії на право польотів на літаку «Боїнг-767». Після посилення вимог до підготовки в авіаційних закладах США пілоти «АероСвіту» стали першими представниками іноземних компаній, які отримали американські посвідчення на управління повітряними суднами. За словами заступника генерального директора з організації льотної роботи Віктора Чижова, вартість перепідготовки одного члена екіпажу становить від 25 до 35 тисяч доларів. Загалом в освоєння трансатлантичної лінії авіакомпанія «Аеросвіт» інвестувала майже чотири мільйони доларів.

Трансатлантичні безпосадкові польоти з України на Американський континент уперше здійснюватимуться далекомагістральним авіалайнером нового покоління «Боїнг-767». Цей літак «АероСвіт» орендуватиме протягом п’яти років у скандинавської компанії SAS. Незабаром ще одна така орендована машина доставлятиме пасажирів з аеропорту Бориспіль до Торонто. Чотири роки тому рейси до Нью-Йорка здійснювали «Авіалінії України», після них — узбецькі авіалінії, а відтепер — «АероСвіт», у логотип яких недавно додалася назва «Українські авіалінії».

Утім, у нового перевізника достатньо конкурентів, адже на цьому маршруті здійснюють рейси чимало іноземних авіакомпаній. У «АероСвіту» — власна стратегія, як обійти конкурента. Він робить ставку на транзитного пасажира, створивши для цього систему транзиту. Йдеться про те, щоб спрямувати кілька пасажиропотоків на аеропорт Бориспіль. Для цього «АероСвіт» довозитиме туди пасажирів з усіх регіонів України власними літаками вітчизняного виробництва. Крім того, немало бажаючих здійснити подорож через Атлантику є в сусідніх Білорусі, Молдові, Росії, а також у Казахстані. Літаками «АероСвіту» з Борисполя буде вигідно літати навіть польським, чеським і словацьким пасажирам.

І ще коротка довідка. За вісім років діяльності компанія «АероСвіт» стала лідером на українському ринку за обсягом авіаційних пасажирських перевезень. Вона здійснює польоти на 30 напрямках, з’єднуючи Україну з 20 країнами світу. В її парку — сім сучасних літаків: шість — «Боїнг- 737» і один —далекомагістральний «Боїнг-767». Плановано, що цього року авіакомпанія продасть квиток уже двомільйонному пасажирові.