Про ефективність застосування перепелиних яєць для оздоровлення знали ще в давнину. Китайський учений Лі Шичжень більш як триста років тому рекомендував використовувати їх для лікування різних захворювань. Яйця перепелів широко застосовують в Японії в дитячому харчуванні. На думку японських учених, вони справляють позитивний вплив на розвиток дітей і підвищення тонусу.

Дослідження придатності перепелиних яєць для лікувальної мети проводилися і за радянських часів на базі клініки дитячих хвороб Московського медичного інституту і Московської міської лікарні № 53. Застосування перепелиних яєць у лікуванні бронхіальної астми, хронічної пневмонії, а також туберкульозної інтоксикації дало позитивні результати. Враховуючи одержаний ефект, вчені Міжрегіонального науково-дослідного центру «Племптица» (Москва) разом з Вітебським облздороввідділом Республіки Білорусь у 1991—1994 роках вивчали ефективність використання перепелиних яєць у дієті дітей, які зазнали дії радіації в результаті Чорнобильської катастрофи. Згідно з методикою формувалися групи дітей від 6 до 12 років з аналогічними захворюваннями органів дихання, сечової системи, щитовидної залози, шлунково-кишкового тракту. За однакового лікування в дієту одних груп включалися перепелині яйця, а інших — ні. Протягом курсу вживання перепелиних яєць у дітей не було помічено жодних побічних проявів і алергічних реакцій. Після закінчення лікування спостерігалося збільшення ваги у дітей, котрі отримували перепелині яйця. У них нормалізувався апетит, зникла втомлюваність і біль у серці. Практично зникли скарги на запаморочення, носові кровотечі, біль у животі. Нормалізувалися показники крові. В контрольних групах стан здоров’я дітей поліпшився меншою мірою.

Дослідження, проведені імунологами й алергологами США, Канади й Франції, дали змогу зробити висновки про значний ефект (до 75 відсотків) заспокоєння алергічних симптомів у людей, які страждають від астми й алергічних дерматитів. Наукові дослідження фахівців Чехії й Словакії дали позитивний ефект від уживання перепелиних яєць при лікуванні дітей, хворих на анемію. За результатами досліджень і проведених тестів у Чехії запатентовано і виробляється ліофілізований препарат «Аурипул» на основі перепелиних яєць, що справляє позитивний вплив на імунну стійкість організму. Академія наук Словакії уже протягом 20 років розробляє продукти харчування на основі перепелиних яєць для космонавтів.

Незважаючи на те, що в багатьох країнах вже розроблено й реалізуються пігулки й креми на основі перепелиних яєць, спосіб їх лікувального впливу ще потребує розгадки. На думку Марії Пігаревої, що проводила дослідження в Тимирязєвській сільськогосподарській академії, і деяких інших учених, ефективність перепелиних яєць пояснюється вищим, ніж у курячих, вмістом вітамінів і незамінних амінокислот, частина яких не синтезується в організмі людини. Наявністю в перепелиних яйцях біологічно активних речовин дослідники пояснюють можливість тривалого їх зберігання і відсутність шкідливої мікрофлори, а також стійкість перепелів до різних захворювань. Зокрема, у перепелів на фермах України не зареєстровано грибкових і пухлинних хвороб, що властиві іншим видам птахів.

До речі, спільні дослідження кафедри вірусології Сумського національного аграрного університету і багатопрофільного виробничо-впроваджувального акціонерного товариства «ПОИСК, А. С.», що в Антрацитівському районі на Луганщині, підтверджують високу стійкість перепелів до інфекційних захворювань.

Ігор ПАНІКАР,професор Сумського національного аграрного університету;

Інна БУЛГАКОВА, заступник начальника управління Держдепартаменту ветмедицини МінАП.