До п’яти років позбавлення волі засуджено на Вінниччині керівника одного із сільгосппідприємств за підробку документів на отримання земельного паю
Таку сувору міру покарання місцевий суд Барського району застосував до колишнього керівника сільгосппідприємства села Митки. Його також позбавили права обіймати керівні посади терміном на три роки. Застосували до порушника закону ще й штрафну санкцію у розмірі 2040 гривень.
Своя сорочка ближча до тіла
Все почалося з прокурорської перевірки. Як то кажуть, шила в мішку не сховаєш: на підставі підроблених документів тодішній керівник господарства заволодів земельним паєм у два гектари. Мало того, він, люблячий батько, подбав ще й про сина. Не біда, що той не мав права на отримання земельної частки. Татусь, нехтуючи вимогами законодавства, вніс його прізвище до списку пайовиків. Тим самим, на думку правоохоронців, завдав господарству збитків на суму 12 тисяч гривень.
Це не єдиний випадок шахрайства під час розпаювання землі. У селі Осолинка Літинського району голова правління місцевого СВАТ «Перше травня» також старався у поті чола заради близьких йому людей. Декілька з них стали претендентами на отримання земельної частки (паю). Членами господарства ці люди не були, відповідно не могли претендувати на те, щоб їм наділили земельку. Своя сорочка завжди ближча до тіла. Саме тому правоохоронці розцінили такі дії керівника як зловживання службовим становищем. Коли підрахували збитки, завдані ним господарству, сума вийшла чимала — 60 тисяч гривень. Не дивно, що цього керівника теж притягнуто до судової відповідальності. Винним визнано ще одного керівника — сільського голову із Сестринівки. З його вини затвердили списки на отримання земельних паїв, куди безпідставно вписали шестеро осіб, які не мали права на володіння землею. Сума завданих збитків визначається величезною цифрою: за підрахунками правоохоронців, вона становить 244 тисячі гривень.
Про себе, рідних і близьких новоявлені Калитки піклувалися із неабиякою запопадливістю, забуваючи (подекуди зумисне) про декого з тих, хто живе і працює поруч з ними. Саме з цієї причини лише в Тульчинському районі у списках на отримання сертифікатів на земельну частку не знайшли своїх прізвищ більше ста селян, хоча усі вони мали на те право. Довелося оббивати пороги, писати листи. Добитися свого вдалося лише після втручання прокуратури.
Розрахунок з насмішкою
За даними соціологічного опитування, проведеного наприкінці минулого року, в області зросла кількість протестного електорату. Однією з причин такого явища соціологи називають недовіру селян до деяких керівників новостворених агроформувань. Ніхто нині панові (таке слово дедалі частіше вживають на селі) не указ. Прикладів більш ніж достатньо. Уже добігає кінця перший місяць нового року, а в області досі не розрахувалися за оренду землі: 547 тисяч гривень ще винні селянам ті, кому вони довірили свої земельні наділи.
Спеціалісти обласного управління сільського господарства не можуть заперечити: у більшості господарств власникам паїв нав’язали кабальні умови під час розрахунків з орендної плати. У Літинському районі, наприклад, платили натурою — зерном, вартість якого становила 748(!) гривень за одну тонну. У Чечельницькому районі пани виявилися «милостивішими»: тут оцінили тонну зерна у 714 гривень, у Піщанському — 661 грн. Порівняйте: середня вартість зерна в області становила 585 грн. за тонну.
«Німі на панщину ідуть»
Вплинути на недолугого керівника селянам нині непросто: він — власник одноосібний (якщо це приватне підприємство), або має кілька співвласників (родичі, друзі, знайомі). У першому випадку піти з посади може лише за власним бажанням, у другому — коли недовіру висловлять співвласники, а хто вони — читай у попередньому реченні. Нічого дивуватися, що часто-густо дехто з керівників вдається до порушення прав власників майнових паїв. Такі порушення непоодинокі. Не поспішають керівники господарств розраховуватися за оренду майна, належного власникам. Загалом по області сума боргу становить 800 тисяч гривень. Чіткої відповіді, коли її повернуть селянам, ніхто не може дати. Сказано ж: сам пан — сам хазяїн.
Зате розпоряджаються майном подекуди на розсуд самого керівника. Наприклад, голова сільгосппідприємства «Червоний хлібороб» (назва яка!) у селі Гулів повернув борги партнеру — ЗАТ «Барський райагробуд» — майном селян на суму 4,7 тисячі гривень. Не спитавши їхньої, селян, згоди. Як оформили документи? З підробками. Принаймні так стверджують з цього приводу працівники прокуратури району. А у СТОВ «Перемога» села Мартинівки того самого Барського району колишній керівник продала трактор. Зробила це, знову-таки, самостійно, без погодження з пайовиками. Нині відбуває покарання. Майно пайового фонду на суму 16,7 тисячі гривень продав тишком-нишком, до того ж за значно нижчою ціною, голова ТОВ «Поташнянське» Бершадського району. За такі дії суд виніс стосовно нього обвинувальний вирок.
 
Вінницька область.
КОМЕНТАР прокурора області державного радника юстиції 2-го класу Геннадія КЛЮГЕ:
— Насторожує факт зростання кількості порушень аграрного законодавства в області. Негативна тенденція мала б насторожити насамперед керівників районів. Адже одна з головних причин такого стану справ — безвідповідальність керівників новостворених агроформувань.
Вражає зухвалість окремих з них. А також те, що сільські голови порушенням потурають, а подекуди самі стають на цей шлях. Фальсифікація документів для декого стала, можна сказати, буденним явищем. Наведу лише два приклади. Іванківський сільський голова (Липовецький район) В. Федотова без проведення сесії «оформила» протокол, на підставі якого було укладено договір про оренду громадянином Трохимчуком 50-гектарної ділянки землі. Одним із пунктів угоди було передбачено звільнення орендаря від орендної плати. За даним фактом прокуратура Бершадського району порушила кримінальну справу. Суд виніс обвинувальний вирок. У Томашпільському районі сільський голова Олександрівки протягом чотирьох років передавав землю у тимчасове користування АТЗТ «Лан». До того ж угоди оформлялися без нотаріального посвідчення та реєстрації. Сільська рада тим часом недоотримала 45 тисяч гривень.
А у СТОВ «Україна» села Лемешківки Калинівського району посадові особи господарства... знищили бухгалтерські документи за 1999 рік, і тепер немає можливості пред’явити претензії дебіторам.
У кожному розглянутому випадку вина за виявлені порушення лягає на керівника того чи того сільгосппідприємства. Тобто, за великим рахунком, ідеться про виховання в них почуття відповідальності перед людьми і обов’язку непорушного дотримання законодавства.