Це справді було не для людей зі слабкими нервами: впродовж кількох годин над банківським центром Франкфурта-на-Майні, де зосереджена велика кількість хмарочосів, кружляв викрадений озброєним чоловіком спортивний літак. Німецька поліція не виключала можливості теракту: пілот погрожував спрямувати машину в будівлю Європейського центрального банку.

Негайно було евакуйовано людей з центру міста, обмежено повітряний та наземний рух і практично паралізовано роботу аеропорту. В небі над банківським кварталом кружляли два літаки-винищувачі Бундесверу. Викрадений літак дуже низько пролетів над пішохідною зоною в центрі міста й кружляв поряд із будівлею Європейського центробанку та іншими багатоповерховими спорудами. З’ясувалося, що викрадач — психічно хворий 31-річний студент, мешканець Дармштадта. Він вимагав надати йому можливість для телевізійного інтерв’ю і встановлення контакту за адресою в американському місті Балтимор. Усі вимоги було виконано. Мотиви вчинку викрадача невідомі. Після затримання він в інтерв’ю телеканалу n-tv заявив, що в такий спосіб хотів нагадати про катастрофу американського космічного корабля «Челленджер» 1986 року й привернути увагу світу до свого кумира, астронавтки Юдіт Резнік, яка загинула під час цієї катастрофи. Два винищувачі Бундесверу супроводжували літак, але в разі необхідності не могли б його збити, оскільки в них не було для цього відповідної юридичної бази.

У Німеччині у зв’язку з цією надзвичайною подією розпочалася громадська дискусія про доцільність внесення змін до Конституції, що припускають ширше використання німецьких збройних сил — Бундесверу —всередині країни. Як заявив у інтерв’ю журналу «Шпігель» міністр оборони ФРН Петер Штрук, він доручив фахівцям з’ясувати їх юридичну чинність в Основному законі. Конституція ФРН припускає використання Бундесверу всередині країни лише у випадку нападу на Німеччину та для боротьби зі стихійним лихом.

А тим часом берлінський Інститут Роберта Коха попередив про небезпеку терактів з допомогою біологічної зброї. Ймовірно, що терористи можуть використати рослинну отруту «Ріцин» для спрямованих нападів, сказав президент цієї установи Райнгард Курт журналу «Фокус». Навіть один її міліграм є смертельним для дорослої людини. Ця речовина може потрапити в організм через їжу. Протидії отруті або вакцини ще немає.

Тиждень тому британська поліція заарештувала в Лондоні кілька громадян Північної Африки, в яких було знайдено рештки «Ріцину». Райнгард Курт вимагає підготувати вакцину у великих кількостях: «Ми не виключаємо, що такі віруси є в руках людей, які не повинні їх мати». За його словами, якщо десь у світі стане відомо про випадки віспи, необхідно реагувати негайно. За повідомленням журналу, фахівці вже розробили концепцію захисту від віспи для Інституту Роберта Коха.

Але Німеччина не має концепції протидії авіатерору, заявляють представники опозиційних партій. Вони вважають, що політ студента над діловим центром Німеччини багатьом нагадав події 11 вересня в США. Як з’ясувалося, до авіатерору не були підготовлені відповідні німецькі структури. Випадок у Франкфурті висунув на передній план вимоги безпеки приватних літаків. Тоді, як великі аеропорти перетворилися на майже неприступні фортеці, маленькі й досі залишаються легкодоступні. Кожний може взяти там літак напрокат. Нині міністерство транспорту Німеччини заявило, що вживе запобіжних заходів безпеки. Але експерти вважають їх занадто дорогими для маленьких аеропортів. Тож випадки, як той, що стався у Франкфурті, лишаються тим, чим вони були завжди — залишковим ризиком.

«Як могло статися, що в міністерстві оборони досі нема концепції запобігання терактам за допомогою літаків? Що робила спеціальна робоча група протягом 16 місяців після американської трагедії? Хіба потрібно було чекати божевільного вчинку вочевидь психічно хворої людини, щоб відповідальні особи в країні справді почали займатися цією проблемою?» — запитують у представників влади громадяни країни.