Виступаючи в МЗС України, його голова Анатолій Зленко заявив, що в 2003 році має бути вирівняно відносини з важливим стратегічним партнером України — Сполученими Штатами Америки. Крім того, за словами міністра, нові акценти й підходи мають бути внесені у відносини з Республікою Польща як майбутнім членом Європейського союзу.
Кажучи про плани, міністр зазначив, що «не будує повітряних замків». Він запевнив: Україна й надалі послідовно рухатиметься шляхом європейської та євроатлантичної інтеграції, а також повноцінного входження до світового економічного простору.
Однак, за прогнозами голови українського МЗС, рік, що настав, буде непростим для України і її зовнішньополітичної служби. На українських дипломатів чекають доволі складні завдання, головним серед яких є визначення місця України в нових геополітичних координатах.
За словами міністра, в центрі посиленої уваги української дипломатії й надалі перебуватимуть наші громадяни, які потребуватимуть допомоги й підтримки за межами Батьківщини. А запорукою успіху на зазначених ділянках, вважає Анатолій Зленко, може бути лише наступальна дипломатія, робота на випередження, робота, зорієнтована на результат.