Для увічнення в Києві історичної події — проголошення 22 січня 1919 року Акта злуки Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки, а також на виконання розпорядження Президента України «Про відзначення у 2002 році Дня соборності України» київський міський голова О. Омельченко та Міністр культури і мистецтв України Ю. Богуцький підписали спільне рішення «Про оголошення першого туру всеукраїнського відкритого конкурсу на кращий ескізний проект монумента соборності України в м. Києві».
Організатором проведення конкурсу призначено Київську міську державну адміністрацію із залученням Національної спілки архітекторів.
Затверджено склад журі, програму та умови проведення конкурсу.
Майбутній монумент планується розташувати в одному з трьох скверів біля Володимирського проїзду. Прийматимуться також альтернативні проектні пропозиції авторів щодо розміщення монумента.
Прогуляємося парком
Задля активізації роботи з залучення інвестиційних ресурсів до реалізації соціальних програм та перспективних інвестиційних проектів, прискорення виконання робіт з упорядкування й озеленення територій Олександр Омельченко підписав розпорядження «Про проектування і будівництво Всеукраїнського парку пам’яті борців за свободу і незалежність України в Києві».
Замовником проектування і будівництва всеукраїнського парку буде Деснянська районна державна адміністрація.
Їй дозволяється залучити грошові кошти підприємств і організацій для планування території парку, техніко-економічного обгрунтування, здійснення необхідних проектно-пошукових робіт і безпосередньо будівництва.
Техніко-економічне обгрунтування здійснюватиметься за рахунок інвестиційних коштів на конкурентних засадах.
Ярослав ПЕРЕВЕРТНЮК.