Не відкрию Америку, якщо скажу, що і в Україні, і за кордоном сім’я переживає нелегкі часи через те, що в ній кардинально змінилася роль жінки. Якщо раніше вона була берегинею сімейного вогнища, то тепер добуває дрова для цього вогнища.
Як пише зарубіжна преса, скажімо, у США у 1948 році тільки 11 відсотків матерів, у яких були діти віком до шести років, працювало. Нині понад 60 відсотків американських мам працюють. До того ж 39 відсотків зайнято цілий день.
Міністерство праці США провело дослідження, в ході якого було з’ясовано, що 79 жінок із 100 люблять свою роботу. При цьому 40 відсотків працюючих жінок дуже турбує, як поєднати роботу й сімейне життя. Цікаво, що американська дослідниця Рассел Хочшилд дійшла висновку: робота для багатьох американців є способом утечі від сім’ї. За її даними, приблизно 35 відсотків американських компаній запроваджують гнучкий графік для сімейних співробітників. Проте до цієї пільги вдається менше трьох відсотків людей, які мають право нею скористатися.
Сучасна сім’я має і низку переваг перед патріархальною, в якій батько працював, а мати виховувала дітей, сидячи вдома. За даними соціолога Стефані Кунц, нині в США батько проводить більше часу зі своїми дітьми, ніж будь-коли в американській історії. Звичайно, кількість часу, що середньостатистична жінка проводить зі своїми дітьми, скоротилася. Водночас, через те, що дітей стало менше, батьки приділяють більше уваги кожному чаду. Як наслідок, американки з кожним своїм дитям проводять удвічі більше часу, ніж сторіччя тому.
Зі свого досвіду знаю: чим менше у мене вільного від роботи часу, тим більше я прагну присвятити його своїм дітям. Навіть на шкоду домашній роботі й особистому життю. Доречно сказати, що мої знайомі мами-домогосподарки, знаючи, що часу на спілкування з дитиною у них не бракує, присвячують його будь-чому, крім власних дітей.
 
(За матеріалами зарубіжної преси).