Щоб матеріально підтримати студентів вищих навчальних закладів столиці, які успішно навчаються, здійснюють наукові дослідження та науково-технічні розробки і вже досягли значних результатів, столичний голова Олександр Омельченко підписав низку розпоряджень про заснування премій та стипендії Київського міського голови.
Щорічно 40 премій номінальною вартістю 45 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та 150 стипендій номінальною вартістю три неоподатковувані мінімуми призначатимуть на конкурсних засадах. Стипендіати отримуватимуть грошові винагороди щомісяця.
Висунення осіб на здобуття премій або стипендій здійснюватимуть учені ради за поданням профспілкових комітетів за місцем навчання.
Рішення про затвердження кандидатур на одержання премій або стипендій приймає конкурсна комісія, до складу якої входять представники вищих навчальних закладів, студентських профспілок, Київського молодіжного центру праці та науковці.
Крім того, столичний мер підписав розпорядження про стипендію Київського міського голови для обдарованої молоді.
На здобуття стипендій може бути висунуто мешканців Києва віком від 14 до 28 років: учнів, студентів вищих навчальних закладів І—ІV рівнів акредитації, викладачів, учителів, молодих митців, спортсменів, які зробили особистий внесок у розвиток виробництва, науки, культури і спорту столиці.
Враховується й наявність наукових розробок, оригінальних винаходів, авторських творів тощо. Крім того, береться до уваги офіційне визнання заслуг в галузі виробництва, науки, культури, спорту, наявність відзнак за творчу діяльність.
Кандидатури на здобуття стипендій висуватимуть районні в Києві державні адміністрації, молодіжні громадські організації, комісія із роботи з молоддю України, а також київські організації національних творчих спілок України.