За останні три роки в місті-герої уперше після семирічної перерви спостерігається стала тенденція до збільшення народжуваності. Севастопольський центр здоров`я засвідчив, що з початку нинішнього року на сьогодні тут народилося 2316 дітей — майже на 200 немовлят більше, ніж торік. Факт знаменний, тим паче коли нагадати, що Севастополь упродовж тривалого часу посідає сумну першість за кількістю абортів у державі, яких тут на тисячу жінок дітородного віку припадає 60, тоді як у середньому по Україні — 39.

Промовистим у цьому плані стало міське соціологічне дослідження з вивчення проблем неповнолітніх юнок, котрі завагітніли або вже народили. Всі чотири категорії опитуваних (до 15 років, від 15 до 18, від 18 до 20 і старші) заявили, що в основному про статеві та шлюбні стосунки довідуються від батьків і близьких родичів (майже 40%), від знайомих і з популярних видань та любовних і еротичних фільмів (мало не 50%) і найменше — від педагогів (9,4%).

А поверхове знання про інтимну сферу людських стосунків підказало респонденткам типові відповіді «терпимо» і «позитивно» на запитання: «Як ставитеся до дошлюбних статевих стосунків?». Майже третина відповіла: «вельми позитивно». І тільки трохи більше десяти відсотків ставляться до таких відносин негативно.

Водночас опитувані твердили, що деякі засоби контрацепції знають 60%, «геть усі» — 22,3%, жодних — 8,3%, «а що це таке?» — 9,4%. Поблажливе ставлення до дошлюбної вагітності засвідчили 9% відповідей «абсолютно позитивно» і 44% — «схвально, якщо це закінчується шлюбом». Моралізаторів можуть втішити 36,7% тих, хто відповів «абсолютно негативно». Настрої очікування незаміжньої молодої вагітної більше половини респондентів (58,3%) повязують з фінансовими і побутовими проблемами, 46,7% — з питаннями продовження навчання чи роботи, понад чверть вказує на стурбованість власною долею і 20% переконані в осуді близькими і знайомими, проте 22,2% не сумніваються, що попереду лише радощі материнства.

До кого ж кинуться по допомогу і підтримку в разі скрути?

Звісно ж, до батьків і найближчих родичів (65%), потім уже й до батька дитини (36%), «можна й до близьких і знайомих» (менше чверті) чи в центри соціальних служб для молоді (23,3%) і медичні заклади (16%). Не вірять у будь-яку допомогу або неадекватно оцінюють своє становище 5,6% опитаних севастопольчанок.

А як відреагує на вагітність чи появу малюка його тато?

Рівно чверть упевнена в радості і готовності партнера надати всіляку допомогу, 9,4% очікують розуміння і готовність... «дати поради», 9% переконані в неприязні і осуді, а 7,8% — у байдужості. Водночас майже половина респонденток не знають навіть, якою буде реакція батька немовляти.

Можливість опинитися в ситуації дошлюбної вагітності допускають 14,4% юнок, «це вже траплялося» у 3,3%, чверть не знайшлася на відповідь, а не припускають цього більше половини (56,7%). Можливість незабаром стати мамою реальна для 5,6%, вже мають дитину — 3,3%, навіть не допускають такого —75,6%.

Цікаво, що чимало молодих севастопольчанок дякували соціологам за можливість «уперше без притиску і занудних повчань» серйозно замислитися над таким важливим питанням, як материнство.

Крим.