Чернівці

У селі Тарасівцях Новоселицького району Чернівецької області знайдено голову, витесану з каменю. На її чолі видніється просвердлений отвір. Очі істоти стулені, ніби в молитві чи медитації. Лоб випуклий, але верхня частина звужена. Підборіддя гостре. Оці неземні риси й дали підставу археологам назвати знахідку головою гуманоїда. Однак, як стверджує директор Центру археологічних досліджень Сергій Пивоваров, у неї цілком земне походження.
Ця голова, найімовірніше, була деталлю якогось кельтського божества. На Буковині кельтські племена проживали в окремих регіонах приблизно у ІІ столітті до нашої ери та в І — нашої ери. Кілька років тому схоже скульптурне зображення було знайдене в Хотинському районі. Але той ідол належав до пізнішого періоду. Чому вчені схиляються саме до цього припущення? Річ у тім, що стародавні кельти використовували для своїх скульптур камені, відшліфовані водою, — брали їх із русел рік. Решту рис вони додавали за допомогою власної уяви.
Цей здогад ще належить перевірити. Тому навесні чернівецькі археологи мають намір здійснити розкопки на місці знахідки, повідомляє наш власний кореспондент Василь БАБУХ.