Ветеранам Великої Вітчизняної війни, жителям міста Феодосії

Дорогі друзі!
Прийміть привітання з нагоди знаменної дати — 70-ї річниці визволення міста від фашистських загарбників.
Велика Вітчизняна війна принесла на кримську землю горе і страждання, забрала тисячі життів. Прадавня Феодосія в який уже раз за свою багатовікову історію показала приклади героїзму, сили духу й відваги її жителів.
Світла пам’ять про мужніх захисників міста, які впали в кровопролитних боях, загинули від холоду і голоду, катувань і переслідувань, завжди житиме в наших серцях.
Низько вклоняюся і висловлюю глибоку подяку ветеранам війни і праці за великий бойовий і трудовий подвиг. Визволивши місто від ворога, ви вдихнули в нього нове життя, відродили і примножили славу відомої усьому світові бальнеологічної оздоровниці. Честь вам і слава!
Щиро бажаю всім феодосійцям здоров’я на довгі та щасливі роки, миру, благополуччя і нових звершень!
Виконуючий обов’язки Президента України, Голова Верховної Ради України Олександр ТУРЧИНОВ.
Визволення Феодосії
Важкі випробування випали на долю Феодосії під час Великої Вітчизняної війни. Місто двічі окупували ворожі війська. Загинули тисячі мирних жителів, багато феодосійців не повернулися з фронту. Архівні документи, датовані вереснем 1945 року, свідчать, що у Феодосії було розстріляно радянських військовослужбовців — 300 осіб, мирних жителів — 7993, семеро замучено, три тисячі вивезено до рабства; загальна кількість жертв — 11 300 людей. Однією з гірких сторінок війни стало виселення із Криму, у тому числі й з Феодосії, кримських татар, німців, греків, вірменів. У Феодосії було знищено понад половину житлового фонду, розграбовано і зруйновано підприємства та установи.
12 квітня частини 16-го стрілецького корпусу армії, продовжуючи наступ, вийшли на останній, сильно укріплений рубіж оборони ворога на Ак-Монайському перешийку: озеро Ачі, на схід від залізничної станції Владиславівка і селища Дальні Комиші біля Феодосії. До завершення 12 квітня на Керченському півострові, який війська армії очистили від ворога, визволивши при цьому 140 населених пунктів, гітлерівці залишили на полі бою вбитими понад три тисячі солдатів і офіцерів, у полон було взято більш як 9 тисяч людей.
До першої години ночі 13 квітня в місто ввійшли й передові підрозділи мобільного загону, яким командував командир 3-го батальйону 691-го стрілецького полку 383-ї стрілецької дивізії у взаємодії з рухомою групою Окремої Приморської армії на танках і бронетранспортерах. До світанку 13 квітня 1944 року після короткого бою частини 383-ї стрілецької дивізії повністю заволоділи містом і портом. Було захоплено в полон 1500 солдатів і офіцерів супротивників, а також 8 паровозів, 300 вагонів і безліч складів з різним військовим майном, продовольством, боєприпасами, медикаментами (Г. Корабельський «Быть отцов достойной славы». — «Победа», 12 квітня 1973 року).