Зовсім не випадково засідання Комітету ВР з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій цього разу відбулося в Антимонопольному комітеті України (АМКУ). По-перше, невдовзі парламент заслухає роботу цього відомства за минулий рік (за висловом народного депутата Володимира Черняка, вона і вкрай злободенна, і небезпечна, і важка). По-друге, нещодавно АМКУ відзначив своє дев’ятиліття, а його главу Олексія Костусєва удостоїли звання заслуженого економіста України.

Тож почали з поздоровлень, а звіт Олексія Костусєва показав, що без побажань на адресу його відомства не обійдеться і в проекті постанови, яку народні депутати пропонуватимуть схвалити у сесійній залі.

Звіт сподобався тим, що не тільки викривав порушників антимонопольного законодавства (було виявлено та усунено 1656 порушень, на 3,8 відсотка більше, ніж позаторік, до бюджетів усіх рівнів та потерпілим повернуто 33,2 мільйона гривень), а й містив конкретні пропозиції з подолання негативних тенденцій. І не деінде, а в соціальній сфері, якій торік тут приділяли найбільше уваги. Йшлося про наболіле, як-от комунальна сфера. За підтримки місцевих органів влади впродовж 2000—2002 років АМКУ зобов’язав комунальників перерахувати споживачам 650 мільйонів гривень, отриманих за незадовільно надані послуги. Діяльність комітету в цей період сприяла зростанню закупівельних цін на молоко і зниженню цін на хлібопродукти у більшості регіонів на 15—20 відсотків. До того ж з’ясувалося, що третина зловживань монопольним становищем — з вини органів влади.

Для народних депутатів не було несподіванкою, що найчастіше порушується базовий Закон України «Про природні монополії». На жаль, деякі з них власноруч регулюють ціни і тарифи на свої послуги, як, приміром, Укрзалізниця. Створення ж незалежних комісій для цієї мети (як передбачає чинне законодавство) щільно блокують у високих інстанціях. На запитання народного депутата Валентина Ландика до Олексія Костусєва, що можна протиставити проти цього, пролунало: «Закон». Депутати вже мали на руках конкретні законодавчі пропозиції, підготовлені в ході роботи у минулому році.

Вочевидь захищати конкурентне середовище — це спільне прагнення. Народний депутат Георгій Скудар згадав, що під час завезення на митну територію країни нової техніки деякі дослідні інститути спекулюють на правах інтелектуальної власності. Представники АМКУ, зі свого боку, розповіли, як під час оформлення закордонних паспортів органи правопорядку нав’язували громадянам і медичне страхування, і страхувальника. Прикладів не бракувало.

Голова парламентського Комітету з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій Станіслав Гуренко зауважив, що в недалекому минулому вся українська економіка була монополізована, тож створити конкурентне середовище водночас і скрізь неможливо. Але боротися за це варто. І додав: «Матеріально-технічне забезпечення нашого Антимонопольного комітету не рівня німецькому чи французькому. Тому, прийнявши звіт Олексія Костусєва до відома, слід виділити його відомству додаткові кошти в бюджеті».