Наступного тижня на розгляд парламенту (друге читання) виноситься поданий народним депутатом Валерією Заклунною проект закону про організацію гастрольної діяльності в Україні.
Головний консультант секретаріату Комітету ВР з питань культури та духовного відродження Віталій Бабенко сказав нашому кореспондентові:
— Варто відзначити, що в цьому законопроекті вперше дано чіткі визначення таких понять, як гастролери вітчизняні та іноземні, стаціонарний сценічний майданчик, поняття доходу від гастрольної діяльності. Інший важливий момент: законопроект передбачає запровадження збору за організацію гастрольних заходів. Таке положення було прийнято ще в другому читанні Податкового кодексу, але оскільки прийняття цього кодексу зволікається, наш комітет змушений внести це положення до закону про гастрольну діяльність. Згаданим збором оподатковуватимуться гастрольні заходи за участю іноземних гастролерів, а платником такого податку стане організатор гастролей. Це — три відсотки від виручки за продані квитки. А надходження від цього збору будуть спрямовані на підтримку вітчизняної гастрольної діяльності. Кошти, щоб вони ніде не загубились, акумулюватимуться у спеціальному фонді й розподілятимуться через держбюджет (70 відсотків), бюджети областей і Криму (30 відсотків). Щоб процес був прозорий, кошти розподілятимуться спеціальними експертними радами при Мінкультури та облуправліннях культури. Цей закон, в разі його прийняття, набере чинності з 1 січня 2004 року. Сподіваємося, він допоможе вітчизняним гастролерам розв’язати давно назрілі проблеми.