Яке це все-таки велике диво — народження дитини! Ось вона лежить у люльці — така маленька й беззахисна. Добре, якщо народилася здоровою, міцною. А що робити, якщо у неї — уроджена хвороба, котра щохвилини забирає життя?
Порок серця. Щоб його позбутися, необхідна операція. Уявіть собі, що деяких дітей потрібно оперувати в перші два місяці життя. Інші можуть жити без операції до семи-восьми років. І лише деякі можуть чекати ще певний час.
Анюті п’ять років. І стільки саме вона перебуває у черзі на операцію. Брак бюджетних коштів і бідність батьків змушують нещасних дітей чекати черги на можливість продовжити життя. Аня, дивлячись на інших дітей, також хоче бігати, стрибати, їздити на велосипеді. Та після перших спроб сердечко відмовляє, і вкотре дитина задихається.
— Мамо, допоможи! — благає вона. А мама плаче від безсилля. Адже сердечний клапан, що може врятувати Аню, коштує понад 1000 гривень. Такі гроші звичайна сім’я зібрати не може. За словами медиків, Ані залишилося жити не більше двох-трьох років.
Якоїсь миті з’явилася надія на порятунок. Цього року нарешті підійшла черга дівчинки на операцію. І навіть гроші з бюджету було надано. Годі й казати, як цьому раділи батьки й Анюта. Лікарі вже почали психологічно і медикаментозно готувати її до операції. Але в цей час в інших батьків народилася дитина також з пороком серця. І ступінь хвороби такий, що потрібно оперувати терміново. А в Ані запас — два-три роки. Якщо доживе. І якщо будуть гроші.
Друга історія схожа на першу. Світланка народилася в Диканьці в 1987 році з пороком серця. Хвороба поки що дозволяє їй жити. Усі ці п’ятнадцять літ вона чекає і без надії сподівається. Постійно комусь потрібна операція більше, аніж їй. А Світланку все на потім залишають.
Дітей, які потребують операції і котрим дали групу інвалідності, у Полтавській області майже 60. Про кількість дітей, котрі вмирають без операції, невідомо нічого. А скільки ще зупиниться маленьких сердець без державної підтримки?..
Підварівка
Полтавської області.