Передовсім подумайте, що б ви відповіли на таке запитання: «Як здоров’я вашої домівки?». Гадаю, що одні розгубляться. Другі одразу пригадають, що в квартирі так холодно, що ледве-ледве душа в тілі, що дах протікає та ще про низку сезонних хвороб нашого комунального господарства. Треті у відповідь на таку незвичну турботу про їхнє житло можуть і обуритися: а до чого тут дім?

А до того! Адже згідно з давнім китайським мистецтвом життя в гармонії Фен-шуй людина живе в чіткому взаємозв’язку з простором, що його оточує. Спочатку вона облаштовує свій дім, керуючися внутрішнім станом, можна сказати, проектуючи свої проблеми на стіни свого житла. А затим уже помешкання починає впливати на свого господаря.

Одне слово, створюючи гармонію поруч, людина допомагає собі реалізувати свій життєвий потенціал, а не витрачає сили та енергію на подолання негатива, ним же і створеного.

Певна річ, будь-який медик підтвердить, що запилена, завалена мотлохом квартира здоров’я і бадьорості нікому не додасть. І для того, щоб розуміти, що галасливий проспект чи смітник поблизу будинку — не кращі сусіди, мудрецем бути необов’язково. Але китайські філософи стверджують, що впливати може і різкий колір, і неправильна розстановка меблів, та багато інших дрібниць, звернути увагу на деякі інколи просто бракує часу. Адже навколо нас циркулює особлива енергія, життєва сила, що пульсує у всьому живому, яка називається Ці. Вона приходить з сонячним світлом, вологою і повітрям (недаремно Фен-шуй перекладається — «вітер і вода»). І від того, через що вона проходить, залежить і те, що вона принесе з собою.

Другий принцип Фен-шуй — це зональність: підвладний нам простір поділений на зони, що відповідають за ті чи інші сфери життя. Є, приміром, у домі місце, пов’язане зі знаннями: ось куди варто поставити письмовий стіл школяра. І навпаки, потрапивши в зону тиші, навіть відмінник може швидко скотитися у двієчники. Є в домі зони, що відповідають за здоров’я і кар’єру, за творчість і традиції, за багатство і стосунки батьків і дітей. Звичайно, переставити меблі, заполонити домівку квітами і повісити китайські дзвіночки може фактично кожний. Набагато складніше знайти закономірність, створити баланс домашнього організму — це вже мистецтво.

Споконвіку в житті Китаю Фен-шуй посідав не менш важливе місце, ніж мистецтво, медицина чи армія. Тисячоліттями мудрість предків передавалася з покоління в покоління, збагачуючися новими знаннями. Останні роки небувалої популярності Фен-шуй набув серед європейців й особливо американців. Але до питання вони підійшли прагматично і просто: ретельно вивчили практичну частину (верхівку айсберга), відсунувши на задній план все незрозуміле і те, що не піддається поясненню сучасною наукою (велетенський пласт давньої культури). Так зробіть і ви.   Принаймні подивитися на своє житло по-новому, творчо і водночас критично нікому не завадить.

Отже, що таке добре згідно з Фен-шуй?

Кімнати зробіть якомога світліші й чистіші, а в темних кутках для приваблювання Ці повісьте китайські дзвіночки. Не забувайте також регулярно провітрювати житло.

Ніщо так щедро не поділиться з вами позитивною енергією в домі, як кімнатні рослини з круглим листям.

Відокремте спальню від гардероба: неможливо відпочити в кімнаті, де влаштовано звалище. І пам’ятайте: те, що ви бачите, коли засинаєте і прокидаєтеся, має позитивно налаштувати вас на цілий день

І що таке погано?

Зберігати у домі багато непотрібного мотлоху, тижнями не витирати пил, кидати одяг де заманеться.

Прикрашати квартиру зрізаними, штучними чи засушеними квітами. Оточіть себе живим!

«Поселяти» у спальні телевізор, комп’ютер чи музичний центр: ніщо не повинно відволікати від повноцінного відпочинку.

Ставити улюблене крісло спиною до вхідних дверей. Несвідоме очікування небезпеки не дасть вам розслабитися.