Нею захоплюються в усьому світі. Її розумом, вродою, освіченістю. А для арабських жінок вона взагалі є уособленням краси й мудрості. Це королева Ранія, дружина короля Йорданії. Коронована у 28 років, Ранія стала і досі залишається наймолодшою монархинею у світі.

Дочка заможного палестинського лікаря з Кувейту Ранія закінчила школу в США, вищу освіту здобула у Великій Британії. Працювала аналітиком у фірмі «Apple», а також у банку. Коли в Перській затоці вибухнула війна, повернулася до Йорданії.

Знайомство з принцем Абдуллою сталося в Королівському автоклубі. Кохання, шлюб, діти... — все як у звичайній родині. Але після смерті короля Хусейна, який визнав сина Абдуллу наступником трону, до обов’язків молодої пари додалися й нові — королівські.

Ранія не лише дружина, вона помічниця свого чоловіка. Крім того, що веде власну благодійну діяльність, відвідує інші країни з офіційними візитами, королева Ранія бореться проти насильства в сім’ях, допомагає найбіднішим родинам, фінансово підтримує комп’ютеризацію йорданських шкіл. Ранія — сучасна королева в ісламському світі.

Щоправда, деяким іорданцям  не подобається, що вона не накриває голову хустиною, іншим — що вона виступає проти традиції, яка дозволяє родичам убити доньку чи сестру, яка «пустилася берега».

«Ми не маємо наміру створювати організації феміністок, хочемо лише домогтися для жінок елементарних прав, — каже вона. — Основою ісламської спільноти є сім’я. Якщо ми не дамо жінкам можливості навчатися, працювати у наукових і культурних закладах, то вони не зможуть належним чином виховувати своїх дітей».

Королева Йорданії потрапила до списку 50 найкрасивіших жінок світу. Коли її запитали, як їй вдається підтримувати таку чудову форму, вона відповіла: «Оскільки я буваю серед людей, то мушу мати гарний вигляд. Але намагаюся, щоб преса більше писала про те, що я роблю, а не про те, яка я зовні».

За матеріалами зарубіжної преси.