Це класичний приклад закону підлості: тільки-но має відбутися важлива ділова чи романтична зустріч і треба мати вигляд на всі сто — як спеціально, губи обсипає «простуда». Одне слово, варто похвилюватися, і хвороба тут як тут — як Фенікс із попелу.

Першим описав це захворювання і дав йому назву, яка збереглася й донині, — герпес (із грецьк. — лишай) батько медицини Гіппократ. Але справжню причину захворювання розгадали лише на початку XX століття. 1912 року (через 20 років після відкриття вірусів) німецький учений В. Грютер виявив вірус герпесу. Здавалося б, він безневинний. Але насправді руйнівний герпес медики інколи називають двоюрідним братом СНІДу. Бо обидва вражають лейкоцити та лімфоцити.

За даними ВОЗ, нині понад 90 відсотків дорослого населення планети є носіями herpes sіmplex labіalіs. Мешкає цей labіalіs у нервових клітинах. Заражаються герпесом найчастіше в ранньому дитинстві, однак сама хвороба може ще довго не виявлятися. Якщо імунна система сильна, вірус може «проспати» в організмі все життя.

Інкубаційний період — 5—7 днів. Перші симптоми — свербіння і печіння. За кілька годин на губах виступають дрібні пухирці. Загострення триває від 7 до 20 днів. Потім запальний процес стихає, але вірус не гине, а повертається до нервових клітин і живе там доти, поки знову не виникнуть сприятливі умови (переохолодження чи перегрівання організму, або якщо ви перепили чи перевтомилися).

Із історії

З легкої руки медиків, які безуспішно намагалися лікувати двох Людовиків — XІV та XV, герпес отримав назву «хвороба французьких королів». Людовик XІV мав дуже гарну зовнішність і був надто ласий до жінок. Онук краси дідуся не успадкував, зате перевершив того в любовних утіхах. І ніщо не заважало обом у сексуальних утіхах, окрім однієї «хвороби» — періодично на губах та інших (інтимних) частинах вельможного тіла висипали малесенькі прищики і пухирчики. Не без участі Їх Величності на герпес страждали майже всі вельможі французького двору.

Це не нежить!

На жаль, багато хто досі вважає герпес банальною лихоманкою. Ну кого, скажіть, зупиняв підсохлий струп (тобто такий, що вже гоїться, але ще заразний герпес) на губах коханої? Найсхильніші до захворювання на герпес ті, хто часто міняє сексуальних партнерів; ним заражені практично 100 відсотків повій.

Герпес буває верхній та нижній. Перший вражає верхню частину тіла: обличчя, губи, слизову рота і (найнебезпечніше!) слизову очей. Буває, герпес проникає навіть у вухо. Ареал нижнього герпесу — сідниці, пояснична та анальна область, геніталії.

Дуже часто герпес маскується під інші хвороби — уретрит, простатит, запалення прямої кишки, придатків і матки. Тому, якщо видимих результатів після тривалого лікування сечостатевої системи немає, обов’язково здайте аналізи на герпес.

Нині природу герпесу вивчено досконально. Розроблено технології точного діагностування, створено ліки, які дають змогу побороти хворобу. Можна послабити її вплив на організм, запобігти загостренню, прискорити одужання, адже жодні ліки не позбавлять від неї назавжди. Сучасні препарати створено на основі діючої речовини ацикловіру, за відкриття якого англійка Гертруда Еліон отримала Нобелівську премію. Дуже добре допомагають зовіракс та його новітній аналог валтрекс, а також антивірусні препарати — герпесин, вектавір.

Рекомендації лікаря

Під час хвороби не цілуйтеся, користуйтеся окремим посудом, рушниками, наволочкою, косметикою і частіше мийте руки.

Улітку користуйтеся бальзамами, які захищають губи від впливу сонця. Іншої пори року намагайтеся прикривати обличчя — холодна і вітряна погода сприятлива для появи герпесу.

Не чіпайте герпесних висипань і не давіть пухирці.

Під час загострення не тріть очей — бо обов’язково занесете інфекцію. Якщо з’явилися ознаки герпесу і водночас погіршився зір, це може означати, що вірус потрапив до очей.

Контактні лінзи треба зволожувати лише спеціальним розчином.

Щойно з’являться пухирчики, прикладіть лід — це уповільнить метаболізм у тканинах шкіри. До того, поки не придбаєте в аптеці потрібний препарат, спробуйте щогодини прикладати до хворого місця вологий пакетик з чаєм. Танінова кислота, що міститься в ньому, має противірусний ефект.

Приймайте вітаміни А, В-комплекс, С, Є та цинк. Харчування має бути збалансованим — фрукти, овочі, молоко, йогурт.

Загострення герпесу також спричиняють стрес і надмірне фізичне навантаження, інтенсивний вплив ультрафіолетового випромінювання.

За матеріалами «Puls» підготувала Уляна СОФІЙСЬКА.