Виїзне засідання Комітету Верховної Ради із питань промислової політики і підприємництва відбулося на Новокраматорському машинобудівному заводі. Це п’яте, заключне засідання, що провів комітет для ознайомлення із проблемами розвитку гірничовидобувних та металургійних підприємств України та розробки нової редакції національної програми розвитку гірничо-металургійного комплексу країни до 2010 року.
Місцем підсумкового засідання не випадково обрано НКМЗ: підприємство виробляє обладнання для гірничовидобувників і металургів України і Росії. Техніка із новокраматорською маркою працює в 50 країнах світу, а питома вага експорту в загальому обсязі продукції становить 70 відсотків.
Однак, за словами народного депутата України, президента ВАТ «Новокраматорський машинобудівний завод» Георгія Скударя, той факт, що вітчизняні виробники не замовляють сучасну техніку, викликає тривогу: «Якщо українська металургія у найближчі роки не почне технічне переозброєння, вона може впасти так глибоко, звідки потім витягувати її буде майже неможливо. Ми отримаємо лише руїни там, де сьогодні є заводи». Народний депутат переконаний, що коли Україна нині не повернеться обличчям до технічного переозброєння основних галузей, то опиниться в «економічному болоті».
— Як на мене, годі посилатися на те, що українські підприємства не в змозі виготовляти обладнання для металургії і тому його доводиться закуповувати за кордоном, — підсумував перший заступник голови комітету Вадим Гуров. — Згідно з нашим баченням національної програми розвитку гірничометалургійного комплексу саме перед НКМЗ буде поставлено завдання забезпечити машинами технології, вкрай потрібні українським гірникам і металургам.
 
Донецька область.