Одне з випробувань, яке доведеться витримати новому уряду в наступному році, — це початок піку боргового навантаження державного бюджету. Як повідомив на прес-конференції голова підкомітету з питань державного боргу, запозичень та інвестицій бюджетного комітету ВР народний депутат України Володимир Майстришин, 2003 року Україна має повернути 12 млрд. грн. державного боргу, що становить майже третину державного бюджету. Водночас згідно з проектом держбюджету-2003 уряд планує в наступному році ще збільшити зовнішні запозичення на більш як 800 млн. доларів. Із запропонованих проектів парламентський бюджетний комітет підтримує лише половину, однак Верховна Рада вже почала ратифікувати міжнародні угоди про надання Україні нових кредитів. Скажімо, 22 листопада депутати ратифікували Угоду між урядами України та Росії про надання державного кредиту для фінансування добудови атомних електростанцій на території України. На думку В. Майстришина, цей проект не вигідний для нашої держави, бо кредит береться на дуже короткий термін, до того ж ці кошти спрямовуватимуться на підтримку російського, а не вітчизняного виробника.

Голова підкомітету вважає, що треба звернути особливу увагу на неповернуті кредити, взяті свого часу під гарантії уряду. Сьогодні прострочена заборгованість підприємств, концернів та корпорацій перед державою за кредитами, залученими під державні гарантії, становить 1,44 млрд. доларів США. І повертати їх ніхто не квапиться. Скажімо, у 2002 році з цієї суми повернуто не більш як 2 відсотки. На погляд В. Майстришина, для повернення цих кредитів державі треба використовувати не лише силові, а й економічні важелі — можливе дисконтування, реструктуризацію боргів, залікові схеми тощо. Інакше держава може ці кошти втратити взагалі.
«За все в житті треба платити. Якщо ми маємо політичну, економічну нестабільність, то, звичайно, маємо те, що маємо», — зазначив Володимир Майстришин.