На цьому місці я стою вже двадцять хвилин. Іноді ненавиджу себе за пунктуальність! Мабуть, хлопець забув, о котрій ми зустрічаємося. Напевне зараз розповідатиме про те, що в метро були пробки, а трамвай, до якого він дивом ускочив на ходу, зійшов з рейок.
І ось з’являється він. З квітами. Посміхається, просить пробачення за спізнення. З’ясовується, він довго вагався, який костюм вдягнути, потім не міг підібрати краватку, а вже перед виходом виявив, що у нього закінчився гель для волосся. І шлейф його одеколону, що нахабно заглушував аромат моїх парфумів, підтверджував усе сказане.
Таким було моє перше побачення. Не дивно, що після цього ми більше не зустрічалися.
— Я на вашому місці також з ним більше б не зустрічався, — посміхається психолог Віктор КЛЮЄВ. — Адже від першої зустрічі залежить друга. І те, чи буде вона взагалі. Ваш знайомий припустився одразу кількох помилок.
По-перше, йому, звичайно ж, не варто запізнюватися. Якщо хтось когось і може почекати, то аж ніяк не дівчина юнака. Запізненням він псує перше враження про себе. Але якщо він заїжджає по свою супутницю додому, то зарано приїжджати йому теж не варто. Вона може бути ще не готова. І поки хлопець її чекатиме, вона поспішатиме й хвилюватиметься.
— А коли у нього й справді дорогою щось трапилося?
— Трапитися може що завгодно. Тому треба виходити заздалегідь.
— Молоді чоловіки часто не знають, про що розмовляти з новою знайомою...
— Ну вже точно не про свій костюм чи гель для волосся. Також не варто згадувати про свої п’яні витівки. І взагалі, навряд чи дівчина погодиться провести вечір із чоловіком, який говорить лише про себе. Важливо повернути бесіду таким чином, щоб розмова крутилася навколо неї. Хай вона покаже себе з найкращого боку — це додасть їй упевненості. Добре, якщо хлопець не просто слухає, а ще й ставить запитання, робить компліменти. Тоді можна буде сподіватися на 1:0 на його користь!
— Ну, а якщо перше побачення — невдале?
— Якщо дівчину щось відштовхнуло, вона може сказати, що провела непоганий вечір, і попрощатися. Так само може вчинити й хлопець: подякувати за те, що вона погодилася з ним зустрітися, і по-джентльменськи провести додому.