Великомасштабне дослідження, проведене в США 1996 року, засвідчило, що майже 60 відсотків людей віком 23—24 роки короткозорі. В деяких країнах Азії проблема набула ще загрозливіших розмірів. За оцінками окулістів, серед 18-річних мешканців Сингапуру понад 80 відсотків короткозорі. І біда не лише в тому, що без окулярів вони бачать світ розпливчастим. Тяжка короткозорість (6 і більше діоптрій) згодом може спричинити глаукому і відшарування сітківки. Прогресуюча короткозорість — одна з основних причин сліпоти в Англії, США та Канаді.
Майже чотириста років тому знаменитий астроном Йоганн Кеплер показав, що за короткозорості промені світла сходяться не на сітківці, а перед нею, через що зображення на сітківці виходить розпливчастим. Цей недолік виправляють розсіювальними (мінусовими) лінзами.
Тривалий час вважалося, що короткозорість пов’язана зі слабкістю або втомою м’язів, які змінюють форму кришталика, фокусуючи зображення. Однак останні дослідження показали, що причина, найімовірніше за все, в неправильному рості очного яблука.
Окрім окулярів є й інші способи виправлення короткозорості. Найпопулярнішим останніми роками вважають лазерну хірургію. Променем лазера по заздалегідь розрахованому профілю випаровують поверхневі шари рогівки, що перетворює її на лінзу, яка й виправляє короткозорість. Але після таких операцій бувають ускладнення і ще не з’ясовані до кінця їх віддалені наслідки, оскільки методика порівняно нова, розповідає askdoktor. ru.
Наука не стоїть на місці. Мабуть, учені рано чи пізно зможуть розшифрувати шляхи, якими надходять сигнали, що змушують око рости в довжину, і втрутяться в цю сигналізацію. Може бути, вдасться навіть повертати короткозорість зворотним шляхом.