Думку шукати няню за об’явою в газеті я відкинула одразу. По-перше, страшнувато. Навіть, якщо за людиною стоїть агентство або в неї є рекомендації. По-друге, в нянь, які шукають роботу через газету, надто великі фінансові запити. В Києві на сьогодні через газету можна найняти няню з оплатою від 3 до 6 грн. на годину. Як на мене, то за такі гроші вигідніше самій сидіти зі своєю дитиною.

Залишається шукати няню, натужуючи при цьому всіх своїх родичів і знайомих. Шлях нелегкий, але, як показує досвід, ефективний.

Перед цими людьми треба поставити чітке завдання: кого шукати, за скільки і де. Питання «де шукати?» важливе, бо для своєї п’ятимісячної дочки я намагалася знайти няню з бодай якоюсь медичною освітою або хоча б з досвідом роботи з малюками.

Передусім я звернулася до нашого дільничного лікаря, яка люб’язно погодилася дізнатися, що і як. За її рекомендацією до мене прийшла приємна літня жінка-медсестра, яка збиралася йти на пенсію через загострення виразки. Кандидатка відпала враз з кількох причин. По-перше, виразка була найголовнішим у її житті. По-друге, крім виразки ще був шестирічний онук і те, що вона вирішила підробляти нянею, жінка мала намір приховати від своїх дітей, як щось ганебне. Та, головне, вона просто не підняла б нашу зимову коляску, а перспектива того, що дитина не гулятиме на вулиці, мене не задовольняла.

Наступна кандидатка була операційною сестрою і, не залишаючи роботи, хотіла підхалтурити. Цей варіант не задовольняв мене не тільки через те, що вона не могла працювати всі дні поспіль. Річ у тім, що запропоновані мною гроші, які становили дві її зарплати, вочевидь не надихали кандидатку на роль няні. Перевірено, такий тип людини через місяць почне вивертати вам руки, вимагаючи надбавки до зарплати.

На роль няні претендувала і моя однокласниця, котра виростила з пелюшок двох своїх племінників. Вона чесно попередила, що ладна сидіти з моєю дитиною навіть безплатно, але тільки-но знайде роботу — тут-таки піде. По-перше, мене не влаштовувала робота без зарплати — як відомо, відсутність чітких фінансових домовленостей псує відносини. По-друге, маленька дитина швидко звикає до однієї людини і міняти нянь, як рукавички, шкідливо для психіки малюка. До того ж, коли вийдеш на роботу, шукати няню буде складніше, ніж, сидячи в засідці, вдома.

І тут з’явилася вона. Начебто ідеал — дуже добра і м’яка людина, чистьоха, дорослі діти, нема онуків, є досвід (уже няньчила трьох за наймом, а до того працювала в дитсадку). Їй були конче потрібні гроші й вона погодилася сидіти з дитиною навіть за 100 гривень... Майже одразу вона пояснила причину: син сидить у тюрмі, треба носити йому передачі. Спочатку в мене був шок. Але потім оцінила чесність цієї жінки і зрозуміла, що гірше, якби цей факт вона приховала. Працювала вона в мене більш як три роки і стала практично членом сім’ї, що є найгрубішою помилкою в стосунках з нянею.

Чому погано, коли няня переходить до розряду родичів? Ну, приміром, няня спізнюється на роботу на п’ятнадцять хвилин, на годину чи на два дні (після свят); раптом присилає замість себе дочку, яку дитина не сприймає; веде твою дитину до себе додому, щоб віднести покупки тощо. Але оскільки це вже друга мама, покарати її карбованцем рука не піднімається. Переймаєшся її становищем раз, удруге. Далі — більше. До того ж у нашої няні народилася онука... Це зумовило розставання: няня почала розриватися між моєю домівкою і своєю.

При цьому парадокс полягає в тому, що коли няня — це людина, котра щиро турбується про твою дитину, любить її, і малюк відповідає взаємністю, то рано чи пізно вона стане членом вашої родини.

Нову няню для чотирирічної дочки я хотіла знайти з педагогічною освітою.

Чи знаєте ви, скільки отримують учителі та вихователі дитсадків? Поцікавтеся! Але чомусь багато хто з них вважає, що їхня освіта дозволяє вимагати від мами від 100 доларів на місяць або погодинну (так звана «підготовка до школи», і це в якихось чотири роки!) 20 грн. за годину! Моя колега шукає і не може знайти няню на 400 грн. А я шукала людину на суму від 250 до 300 гривень (подвійна зарплата вихователя-методиста або вчителя молодших класів), пам’ятаючи, що хто шукає, той завжди знайде.

У моєї нової няні немає спеціальної освіти, але є восьмирічний досвід роботи в дитячому садку та захоплені рекомендації від тих людей, яких я знаю. Їй подобається моя дитина і вона не відбуває належний час, а розвиває дівчинку не гірше, ніж це робили б у дитсадку, куди, на жаль, ми не можемо ходити за станом здоров’я. А головне, вона подобається донечці.

Якби я описувала всі ходіння по муках у пошуках Мері Поппінс — «найкращої няні за найменшу зарплату», то забракло б газетної шпальти. Моя порада всім, хто шукає няню: не поспішайте і не панікуйте, а головне, не думайте, що чим більше ви платите няні, тим вона краща. І ще. Няня — це як молочна суміш замість годування груддю, отож якщо ви наважилися взяти няню, то не шукайте ідеал. Його немає.