Оцініть міцність ваших дверей. Укріпіть дверну коробку, вріжте вічко, придбайте дверний ланцюжок. Краще мати кілька замків. На ніч блокуйте замки з допомогою «собачок», закривайте двері на ланцюжок.
Якщо до квартири подзвонив незнайомець, через зачинені двері запитайте, хто він і яка мета візиту. Скориставшися ланцюжком, ви можете краще розгледіти людину, попросити показати посвідчення, прийняти телеграму чи повістку.
Не поспішайте відкривати двері навіть працівникам житлово-комунальних та побутових служб, особливо якщо вони прийшли без виклику. І ніколи не відчиняйте дверей, якщо вам подзвонили, а через вічко нікого не видно!
Не довіряйте ключі від квартири своїм друзям для «неформальних» зустрічей. Зрозуміло, що вони приведуть далеко не принцес крові, а отже, це зменшить шанси вашої безпеки в подальшому.
На сходах має бути освітлення! Не чекайте, що хтось замінить лампочку, зробіть це самі.
Не тримайте поблизу вхідних дверей речі, які можна використати як зброю. Адже більшість злочинців не завжди входить у дім із зброєю, частіше вони розраховують на ваші власні кухонні ножі та інші речі, которі можуть бути потенційною зброєю.
І головне: якщо ви прийшли додому і виявили на дверях сліди зламування, не заходьте до квартири — це небезпечно, бо там ще може перебувати злочинець. Покличте сусідів і зателефонуйте до міліції.