Дослідники дійшли висновку, що висока концентрація миш’яку у волоссі Наполеона не є результатом того, що імператора отруїли, а, найпевніше, викликана використанням олії для волосся, порохом або мастикою для шпалер.
Як відомо, Наполеон помер 1821 року на острові Святої Єлени. Проведене тоді дослідження встановило, що він помер від ускладнень, пов’язаних із виразкою шлунка.
Проте в липні 2001 року версія про те, що імператора було отруєно, частково підтвердилася в результаті судової експертизи його волосся: рівень вмісту миш’яку в ньому в 7—38 разів перевищував норму.
Додаткові дослідження поставили цю версію під сумнів. Учені виявили високу концентрацію миш’яку в пасмах волосся Наполеона, зрізаних у 1805-му, 1814-му і 1821-му роках. З чого було зроблено висновок: річ не в речовині, вельми поширеній на ті часи.
Отже, ще рано ставити крапку в історії смерті французького імператора. Деякі дослідники взагалі стверджують, що тіло Наполеона могло бути замінене трупом іншої людини. Нещодавно вони навіть зробили спробу, щоправда, невдалу, добитися ексгумації тіла для проведення аналізу ДНК.