Коли трирічна дитина ошелешено зупиняється перед плакатом, на якому рекламують самі бачите що і кого, то в декого з батьків виникає тривіальне запитання: «Що робити?»

Пік запитань на «цікаву тему» у дітлашні припадає на теплу пору року. Надто коли на березі моря чи річки вони бачать одне одного і деяких тітоньок, та й дядечків, як то кажуть, у чому мама народила.

Діти тепер стали розумні й часто-густо самі намагаються розібратися у статевому питанні. Деякі їхні умовиводи навіть стають анекдотами. Приміром, у Криму на пляжі голісіньке дівчатко прискіпливо роздивляється голісінького хлопчика, який, як вона вже з’ясувала, прибув до Ялти з Москви. «Ніколи б не подумала, що росіяни й українці так сильно різняться між собою», — доходить висновку юна патріотка.

Сміх сміхом, але одвічна тема залишається в силі разом із запитаннями: навіщо вивішувати отакі афіші на рівні зросту трирічного малюка (мoже, щоб привернyти увагу собак або не порушувати права ліліпутів?) і коли дитина, котра вдeнь або ввeчері намагається знайти по телевізору мультик, перестане натрапляти на постільні сцени нескінченних латиноамериканських серіалів?

Є два прості шляхи: накласти до якогось часу табу або з усіма подробицями й барвами звалити на голову дитини цю інформацію, заразом прочитавши лекцію про СНІД і про шкідливість наркоманії та паління. І перший, і другий шлях не схвалюють психологи. І ось чому. У першому випадку постають запитання: до якого часу відкласти цікаву розмову, щоб не запізнитися, і з якою мірою агресивності забороняти дивитися і слухати «про це»? У другому: як під час пояснення замінити нецензурні слова не просто літературними, а й доступними для розуміння дитини?

Для нас, хто жив у країні, де сексу як такого офіційно не існувало, начебто ближче перший варіант. Тим паче, що на багатьох батьки його випробували. Я, приміром, пригадую, як у четвертому класі ми зацікавлено роздивлялися підручник анатомії, який забули старшокласники, тихцем читали «Яму» і «Суламіф» Купріна, а також із завмиранням серця слухали маячню тих, хто вважав, ніби вже все знає, і поспішав поділитися цим з усім «темним» світом. Тому коли мама нарешті зважилася поговорити зі мною відверто, я гордо заявила, що все знаю, чим викликала в неї полегшення. Потім я прослухала мамину заготовку — лекцію про запліднення рибок — і ми розійшлися задоволені одна одною.

Нині, звичайно, не ті часи, і нинішніх дітей «Ямою» не здивуєш, оскільки слово «повія» їм абсолютно не ріже вухо. Навпаки, деякі особливо просунуті шестикласниці вважають, що жити коштом багатих чоловіків — цілком пристойна професія, тож із накладанням табу — неабиякі проблеми. Телевізор можна заборонити, Інтернет так само, але ваша дитина живе не на безлюдному острові, тому її обов’язково «втаємничать» ті, хто дивиться «клубничку» або разом із татусем заходить на порносайти.

А таких татусів, які п’ятирічних хлопчаків навчають для початку роздягати жінок на екрані комп’ютера, чимало. Однак більшість із них не розуміє, що інформація, якою вони щедро діляться з маленькою дитиною, може згодом вплинути на її психіку. У переважної більшості сексуальних маніяків або імпотентів у віці 18—19 років причини «збочень» — родом із дитинства. Звідти ж і побоювання фізичної близькості з чоловіком у багатьох дівчат, яких змалечку вразили казки подруг про біль і які синонімом слова «кохання» вважають слово «бруд».

Але є й третій — складний шлях. Для нього треба напружувати розум і розв’язувати гаманець. Це шлях дозованої інформації, котра відповідає вікові дитини. Не треба фізіологічних деталей! Придбайте дошкільняті, якого зацікавила «тема», спеціальні дитячі книжки. На кшталт чудової «Звідки беруться діти?». Там і слова гарні, і зміст доступний, але не сороміцькі. Є й прозаїчніші книжки — прибалтійські, перекладені російською, або американські комікси «про це». Є навіть спеціальна відеокасета для дітей. Тільки переглядати їх і читати книжки треба разом, щоб у дитини не виникло відчуття, що відбувається щось непристойне.

А у тому випадку, з якого я почала свою статтю, довелося просто пояснити дитині, що зображена на низькопробній афішці тьотя просто зібралася купатися у ванні. На щастя, дівчинку задовольнила така відповідь і вона не запитала: а чому цей інтимний процес сфотографували і вивісили для огляду всіх відпочивальників?