— Привіт, Іринко! Як твої справи? Ой, у нас знову проблеми. Мені негайно потрібна твоя допомога. Послухай, приїжджай, побалакаємо. Через годину жду, — подруга так торохтіла в слухавку, що я навіть не встигла заперечити їй. А короткі гудки на тому кінці дроту підтверджували, — це вже марно. І за сорок хвилин я була в неї.

— Уявляєш, мені до інституту час повертатися, академвідпустка закінчилася, а чоловік постійно на роботі. На кого залишити малюка — ума не зберу.

— А для чого тоді садочки?

— Чоловік категорично проти. Запропонував найняти няню. Але я навіть не знаю, як її шукати. І які документи треба вимагати, щоб вона не виявилася якоюсь шахрайкою. Не допоможеш?

Цей запитливо-благальний тон мені вже знайомий. Казати, що в самої вистачає своїх справ — все одно, що горохом об стінку. Простіше справді допомогти. Розповісти про те, як і де шукати няню, я попросила досвідчену няню з десятирічним стажем Тетяну ЮНІСОВУ.

— Тетяно Андріївно, нині дуже багато фірм пропонують послуги нянь. Але деякі няні виявляються шахрайками. Як знайти надійну людину, котра справді допоможе з вихованням дитини?

— Для початку важливо вирішити: ви хочете взяти няню з фірми чи то запросити приватну особу. В останньому випадку ризик припуститися помилки зростає. Якщо ви вирішили запросити няню з фірми, уважно придивіться до неї. Можна поговорити з людьми, які так само, як і ви, прийшли до цієї фірми. Поцікавтеся, хто їм порекомендував сюди звернутися. Не купуйтеся на супернизькі ціни та фантастичні послуги, що вам пропонують. До речі, надто дорога плата за роботу няні — ще не показник якості. Тому ліпшим способом перевірки буде зустріч з людьми, які користувалися її послугами. Зважте всі «за» і «проти», а потім уже приймайте остаточне рішення.

— Але часто у фірмах — дуже дорого. І тоді не залишається іншого виходу окрім, як запросити приватну няню...

— Певна річ, трапляється й таке. Можна спитати у знайомих чи сусідів — чи не хочуть вони виступити в ролі вихователя для вашої дитини. З приватною нянею можна і про припустиму плату домовитися, й попросити, якщо треба, затриматися довше. Надто важко знайти людину «з вулиці», якій можна було б довірити свою кровинку. До речі, і свою квартиру.

— А вік няні грає роль?

— Одні батьки хочуть, щоб няня була їхнього віку. Інші — щоб вона мала не більш, як 20. А третіх цілком влаштовує бабуся. Але головне, людина має любити дітей та мати досвід роботи. Мені здається, що тоді й вік не матиме значення. Втім, молода няня, що володіє необхідними якостями, може виявитися набагато ліпше солідної дами, котра ніколи не сиділа з дітьми.

— Чого варто побоюватися насамперед, запрошуючи додому чужу людину?

— Та чого завгодно! Краще буде, якщо вперше няня прийде вихідного дня. Тоді ви зможете самі спостерігати за нею та її ставленням до дитини.

Ідучи на роботу, ховайте, про всяк випадок, цінні речі та гроші. Все-таки стороння людина. І ознайомте вашу няню з усіма вимогами щодо порядку в домі та вихованні вашого чада. Так і вам, і їй в майбутньому буде легше розуміти одне одного.

Не зайве записати її паспортні дані. Якщо раптом щось станеться, вам не доведеться шукати вітра в полі, а черепашку в морі.

— А ви самі коли-небудь наймали няню для своєї дитини?

— У мене двоє дітей. Коли старший Антон був маленьким, мені з його вихованням дуже допомагала мама. А ось із Оленкою було важче. Мама померла, а чоловік постійно пропадав на роботі. Але я тоді якраз сама починала підробляти нянею. Отож доводилося вчитися на власних помилках. А нині, між іншим, шукаю надійну людину для свого першого внука. Скажу чесно: це нелегко.