Коли була маленькою, я страшенно боялася їздити сама в ліфті. От і стояла частенько під балконом і намагалася догукатися батькам на десятий поверх, щоб за мною спустилися. Інколи стояла і по двадцять хвилин. А інколи, заплющивши очі й затамувавши подих, натискала на горезвісну кнопку «десятого» і цілу хвилину, котра мені тоді здавалася вічністю, піднімалася в ліфті на свій поверх.
— Дуже часто дитина сприймає ліфт як певний атракціон, — пояснює психіатр Віктор КЛЮЄВ. — І нерідко забуває про правила безпеки: може відчинити двері, коли ліфт іще піднімається, може стрибати всередині або натискати кнопку «стоп». Та набагато гірше, якщо вона заходить до ліфту не сама. Саме це передусім має турбувати батьків.
— Як застерегти дитину?
— Якщо малюк не дістає до потрібної кнопки, навряд чи він обійдеться без сторонньої допомоги. Батькам не слід відпускати його самого. Так само важливо розповісти про правила безпеки у ліфті, про те, як викликати диспетчера, якщо кабіна раптом зупиниться.
— Але знання правил не врятує малюка від злих умислів випадкового супутника...
— Батьки повинні пояснити дитині, що стороння людина може являти небезпеку. Деякі мами й тата бояться цими розмовами налякати своїх дітей. Але ж це — необхідне попередження.
Мені відомі численні випадки, коли дитина ставала об’єктом насильства. І психологічна травма залишалася на все життя. Адже методи у злочинців бувають найрізноманітніші: дитину можуть заштовхнути в ліфт, заманити на сходову клітку тощо.
Пам’ятаю, до мене прийшла мати з сином. Хлопчик зазнав насильства з боку їхнього сусіда — 65-річного діда. Відтоді минуло вже п’ять років, а хлопчина й досі боїться ліфта і літніх людей.
— То як же дитина має поводитися, якщо раптом з’явиться хтось чужий?
— Дитині найкраще сказати, що вона чекає батьків. Навіть сусідові. А коли дитина вже в ліфті, а туди хтось зайшов, можна вийти, сказавши, ніби щось забула вдома.
Звичайно, всі поради добрі, поки справа не доходить до практики. Інколи й дорослі розгублюються у такій ситуації. Головне — не соромтеся пояснити дитині, чим можуть бути небезпечні дядя чи тьотя.