На позачерговій сесії сільради Морського скасовано її ж рішення про забудову узбережжя однією з московських фірм. Днями буде знесено і всі будинки, самовільно споруджені на спірній території.
Напруження серед людей створили непродумані і недалекоглядні дії місцевої сільради, яка кулуарно вирішила віддати гектар узбережжя московській фірмі АТ «Центр-книга» для будівництва культурно-оздоровчого центру. Хоча його макет було виставлено в сільраді для загального огляду, тендера під забудову не проводили. Для невлаштованого, безквартирного і безземельного мусульманського населення Морського це стало сигналом для самозахоплення ще вільної території. Характерно, що без жодної підтримки меджлісу, але організовано, не зустрівши жодного спротиву міліції, сюди стали підвозити будматеріали і гарячково зводити 23 будинки над морем без фундаментів і комунікацій саме у день початку осінніх акцій антипрезидентських сил — 16 вересня.
На нараді за участю найвищих посадових осіб у сільраді всі сторони зійшлися на одній думці — конфлікт має бути розв’язано лише правовим шляхом, з урахуванням спільних інтересів і окремих осіб, і села. Оцінка прокуратури однозначна: «Самозахоплення — це відповідна стаття Кримінального кодексу, тож цих протизаконних дій бути не повинно, і заходи реагування не забаряться.
— «Є одне верховенство — закону і права, лише ними потрібно керуватися, тільки за ними пріоритет, нічого іншого не дано», — резюмував голова Верховної Ради Криму Борис Дейч.
А голова уряду автономії Сергій Куніцин повідомив, що для врегулювання конфлікту створено узгоджувальну комісію, в яку увійшли представники місцевої влади Морського, меджлісу, Верховної Ради, Ради міністрів Криму і правоохоронних сил.
Нарешті буде припинено й боротьбу за володіння землею і в самому Судаку, де протягом уже двох років епізодично виростають намети на колишньому вертолітному майданчику на горі Ферейна.