У Центральному районному суді Сімферополя почався розгляд справи за позовом дев`яти кримчан про захист честі й національної гідності до газети «Крымская правда» і її редактора Михайла Бахарєва.
Позов спричинили неодноразові твердження і публікації М. Бахарєва про те, що ні української нації, ні української мови не існує. Особливе обурення позивачів викликала фраза у статті «Ми вернемся к тебе, Родина»: «...нации такой в природе не существует. Украинцы —это часть русского народа, говорящая на одном из диалектов русского языка».
Дев`ять кримчан із Сімферополя, Бахчисарая, Керчі, Феодосії і Ялти подали в суд, оскільки, за їхнім твердженням, «такі принизливі і малоосвічені висловлювання М. Бахарєв дозволив собі не вперше не лише на сторінках газети, а й з трибуни Верховної Ради Криму, коли був депутатом від «промєшковського» «Русского движения Крыма». Нині вони попрохали об’єднати всі їхні позови в один і клопоталися, щоб засідання велося українською мовою.
Проте за обома пунктами їм було відмовлено. Суддя Ольга Андреєва гучно зачинила двері й перед журналістами. Позивачі поскаржилися їм, що з самого початку судового розбирання вони «відчувають агресивність до себе, всі їхні вимоги були однозначно і безапеляційно відкинуті. Незрозуміло, чому судочинці заборонили застосувати технічні засоби, завдяки яким можна було б потім перевірити правильність ведення суду, і чому злякалися преси?». Сам М. Бахарєв на суд не прийшов, попередньо повідомивши, що не вважає себе винним.
Та автори позову мають намір принципово відстояти свою позицію: домогтися опублікування спростування одіозної статті, стягнути з газети і автора матеріальну компенсацію за завдану моральну шкоду.