Сьогодні парламент розпочне розгляд проекту державного бюджету на наступний рік. А напередодні на спільному засіданні комітети Верховної Ради України з питань бюджету і з питань фінансів та банківської справи дійшли згоди щодо подальшого опрацювання майбутнього головного фінансового документа країни.

Зокрема, планується насамперед розглянути законопроекти, які мають істотно послабити податковий тиск і сприяти наповненню державної скарбниці. Так, у народних обранців нема зауважень до законопроекту про акцизний збір. Як заявив голова Комітету ВР з питань фінансів та банківської справи Сергій Буряк, можлива дискусія довкола ставок акцизу на пиво та безалкогольні напої.

Обидва комітети зійшлися на думці, що у сесійний зал потрібно винести законопроект про оподаткування доходів громадян, підготовлений народним депутатом Сергієм Терьохіним. Для його доопрацювання вже створено робочу групу. На думку парламентаріїв, цей законопроект дасть можливість істотно підвищити доходи громадян, особливо за умови, що у наступному році випадає пікове навантаження на державний бюджет стосовно погашення зовнішніх боргів.

Щоправда, ще тривають дискусії довкола того, яким має бути неоподатковуваний мінімум. Як відомо, сьогодні він становить 17 гривень. Із цим не можуть погодитися народні обранці. Як і з пропозицією Кабінету Міністрів збільшити його до 24 гривень. Адже прожитковий мінімум нині становить 361 гривню. Отож, переконані парламентарії, такою і повинна бути цифра неоподатковуваного мінімуму. Однак вони добре розуміють, що у такому разі буде завдано удару по місцевих бюджетах. А тому розроблятиметься механізм поетапного запровадження неоподатковуваного мінімуму з наступного року. Дискусія триває довкола двох цифр — 45 і 60 гривень, з яких не братиметься податок наступного року.

З другого боку, парламентарії планують скасувати деякі необгрунтовані пільги, надані зокрема виробникам, а також впорядкувати надходження до спеціального фонду бюджету.

За рахунок цього, переконаний голова Комітету ВР з питань бюджету Петро Порошенко, вдасться збільшити доходну частину проекту державного бюджету. Напевне, варто нагадати, що уряд заклав показник доходів на наступний рік у проект державного кошторису менший від планованих цьогорічних показників, пояснюючи це тим, що надходження до скарбниці зменшилися на 15 відсотків.