Якщо в одній хаті два господарі, завжди поставатимуть проблеми. Ця фраза не раз звучала на виїзному засіданні Комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, що відбулося на Чорнобильській атомній станції. За словами її директора Юрія Неретина, ЧАЕС — єдиний організм з двома об’єктами. Перший — зупинені три енергоблоки, другий — наш чорнобильський біль зруйнований четвертий блок, що має назву «Укриття». У першому об’єкті — впорядковані радіоактивні відходи, у другому — невпорядковані.
 На жаль, за єдиної дирекції кожен з об’єктів має власну фінансову конституцію: перший фінансує Мінпаливенерго, другий — МНС. На цьому тлі й постають проблеми, пов’язані з неможливістю оперативно використати кошти саме там, де вони найпотрібніші.
Фінансовим питанням атомної напередодні обговорення проекту держбюджету-2003 року і було присвячене це виїзне засідання профільного комітету. До цього народні депутати оглянули найбільше у світі сховище відпрацьованого ядерного палива, спорудження якого ведеться з участю країн-донорів. Будівництво мають завершити у грудні, а завантаження сховища розпочнеться у середині 2003 року, що дасть змогу поступово перейти до наступної фази виведення Чорнобильської станції з експлуатації. Тепер цей процес — на етапі припинення експлуатації. Далі технологічний ланцюжок матиме таку послідовність: консервація, витримка, демонтаж. На кожний відрізок витрачатимуть по кільканадцять років та чималі кошти. Варто сказати, що на підготовку до консервації піде від 500 до 700 мільйонів євро.
Тим часом через 20—25 років на порозі виведення з експлуатації опиниться і решта вітчизняних атомних станцій, що відпрацюють свій ресурс. Тож перед законодавцями стоїть надзвичайно важливе завдання — розробити правові механізми, які вже нині забезпечували б фінансові умови зняття з експлуатації атомних станцій через створення, можливо, спеціальних фондів із відрахувань діючих АЕС.
Що стосується «Укриття», де, за останніми даними, загальна кількість захованих ядерно—небезпечних матеріалів становить майже 200 тонн, то головне тут — перетворити об’єкт у безпечну екологічну зону. Реалізацію плану дій з участю країн «великої сімки» розраховано на вісім—дев’ять років, й оцінюються ці роботи у 758 млн. доларів. Про надання такої суми заявили вже 26 держав-донорів. Найважливіший етап —спорудження нової захисної оболонки, що в технічній документації вже дістала назву «Конфайнмент» — комплекс обладнання, що передбачає не тільки накриття зруйнованого блока, а й розвантаження його від ядерного палива. Відповідно до базового графіка будівництво «Конфайнменту» заплановано з березня 2004 року по вересень 2006 року.
Народних депутатів стурбувало те, що з багатьох напрямів не ведуться проектно-кошторисні роботи, а на консультації та експертизи вже витрачено майже 100 млн. доларів. Урядові було запропоновано ввести посаду міністра без портфеля —для нагляду і координації цієї діяльності.
Голова комітету ВР Андрій Клюєв, підсумовуючи, сказав, що пропозиції, які прозвучали на засіданні, зокрема із соціального захисту жителів містечка енергетиків Славутича, вчасної виплати зарплати, збільшення асигнувань за технічним доглядом «Саркофага», підготовки законопроекту про нульові ставки з ПДВ на матеріали і обладнання, що надходитимуть з вітчизняних підприємств для спорудження «Конфайнмента», та інші, знайдуть відображення у рішеннях комітету та під час обговорення проекту держбюджету-2003.