...Заміж я обов’язково виходитиму в червоній сукні! І буде в мене великий-великий букет жовтих троянд. А потім ми з чоловіком поїдемо в медовий місяць туди, де є лише небо, повітря і вода...

— Чудово, тільки сукню заміни все-таки на білу, а букет прекрасних жовтих троянд відклади на дещо менш урочистий випадок, — спускає мене з неба на землю знайома етнограф Олена СИДОРЕНКО. — Раніше на Русі наречені справді вдягали тільки червону сукню. Але згодом вона поступилася білій — символу чистоти, щирості й відданості. Так само і з квітами. Жовті — символ багатства й... розлуки. Тому не слід ці два протилежні значення поєднувати саме цього дня. Ліпше все-таки — червоні або білі. Можна також скласти букета з різнокольорових троянд.
— А обручки завжди були золоті?
— Ні, не завжди. Раніше, приблизно до XV століття, лише наречений вдягав золоту обручку, що символізувала сонце. А наречена все життя носила срібну — символ місяця в сонячному світлі. Нині припустимі будь-які обручки, але бажано з однакового металу.
Між іншим, вдягати обручку на безіменний палець правої руки першими почали єгиптяни. Нині багато народів дотримуються цієї традиції, але праву руку замінили лівою.
— А які ще весільні традиції предків дійшли до наших днів?
— Наприклад, великий круглий коровай. Він обов’язково має бути на столі у молодят. Заведено також наречених обсипати пшеницею й монетами, щоб у домі завжди був достаток. Останні атрибути з такою самою метою кладуть у бокали нареченому і нареченій. Також, за деякими прикметами, перший, хто стане на весільний рушник, і буде господарем у домі.
— Чула, що, беручи дуже ранній або пізній шлюб, про вінчання в церкві годі й думати...
— Не зовсім. Якщо це перший шлюб і в нареченого, і в нареченої, то вінчатися в церкві можна за умови, що нареченій уже є 16, а нареченому — 18.
— А звідки походить ота солодка назва «медовий місяць»?
— Це справді найсолодший місяць у молодого подружжя. І він вирішує чимало — чи буде ця солодкість усе життя, чи ж їхнє подружнє життя перетвориться на полин. Адже чомусь саме так називається наступний після медового місяць...