Цього разу ми візьмемося до прибирання квартири як слід!
Кімнати. Зніміть штори, замочіть. Трохи згодом змініть воду і прополоскайте їх. Повісьте, не розправляючи, над ванною, щоб стікла вода. Синтетичні штори і тюль можна вішати на карниз трохи вогкими: вони досохнуть і самі розгладяться. Якщо штори лише трошки вкрилися пилом, досить почистити їх пилососом. Масивні штори краще віддавати до хімчистки.
Двері протріть губкою, змоченою рідиною для миття посуду. Поріг біля вхідних дверей і пази шаф-купе прочистіть викруткою, обгорнувши її ганчіркою.
Під батареї покладіть газети, щоб закрити шпалери й підлогу, і прочистіть їх старою зубною щіткою, періодично змиваючи з неї пил.
Переверніть матрац на ліжку. Змініть білизну, збийте подушки. Витрусіть або виперіть диванні чохли й накидки. М’які меблі можна протерти вогкою губкою, вона добре збирає порох і волосинки. Коли не допоможе, настроміть на пилосос насадку для м’яких меблів і ретельно почистіть її пилососом, а заразом і стелю з плафонами. Пройдіть пилососом по жалюзі, карнизах, підвіконнях, картинах, кутках стелі, книжкових полицях. Потім поміняйте насадку і ретельно зберіть пил з підлоги (під диваном і за кріслами теж!).
Кухня. Щоб хутко розморозити безнадійно оброслий кригою холодильник (який не має функції No Frost), поставте в морозильник на підставці миску з гарячою водою. За 15 хвилин лід стане крихкий і легко відстане від стінок. Вийміть полиці й замочіть їх у ванні в гарячому мильному розчині. Трохи згодом вам залишиться їх тільки сполоснути. (До речі, так само зручно мити й пластикові жалюзі).
Протріть поверхню шаф ганчіркою, намоченою в рідині для миття посуду, потім — просто вогкою ганчіркою і витріть насухо. Якщо маєте кладовку або містку шафу на заскленому балконі — «розвантажте» кухню: переселіть туди великі каструлі й запаси круп.
Хлібницю протріть ганчірочкою, змоченою оцтом, — це запобігає утворенню плісняви.
Кружальця на столі від мокрих чашок і склянок посипте кухонною сіллю, залиште на годину, протріть вогкою, а потім сухою ганчіркою.
Ванна кімната. Замочіть шторки над ванною у розчині (1 частина відбілювача і 4 частини води). Візьміть великий таз або кошик, складіть туди всю косметику. Протріть полиці, викиньте старі флакони й засохлі тюбики.
Вікна, дзеркала, шторки душової кабіни найшвидше почистити так: бризніть на них спреєм для миття вікон, потім пройдіть спеціальним гумовим шкребком. Керамічну плитку змочіть водою і збризніть сумішшю (склянка відбілювача на літр води). Через 15 хвилин змийте.
Чи не правда, результат вражає? І хоча важчий за генеральне прибирання хіба що ремонт, однак раз на три—чотири місяці така «революція» жодній квартирі не завадить.