Відновити довіру до української держави
Останніми днями тема України не вибуває з інформаційного простору в багатьох країнах світу. Це пов’язано з аргументованими підозрами щодо порушення Україною міжнародних угод про заборону торгівлі зброєю з деякими країнами.
Ми вітаємо бажання Президента Л. Кучми розглянути це питання на відкритому засіданні Верховної Ради України, хоч ми пропонували провести засідання закритим. Сподіваємося, що глава держави хоче продемонструвати світу прозорість дій і намірів влади. У зв’язку з цим пропонуємо:
1. Для забезпечення легітимності рішень Верховної Ради України, її відповідальності за свої оцінки та висновки, для гарантій довіри міжнародної спільноти українській державі провести підготовку і розгляд цього та інших специфічних питань винятково на законній основі.
З цією метою запропонувати Президенту 
Л. Кучмі негайно оприлюднити Закон «Про тимчасові слідчі комісії Верховної Ради України», котрий ухвалений парламентом відповідно до Конституції України і своїм змістом не викликав істотних зауважень з його боку.
Створити тимчасову слідчу комісію Верховної Ради України для підготовки питання про торгівлю зброєю і розпочати її роботу лише після введення в дію названого закону. Інші варіанти підготовки та розгляду питання вважати неприйнятними для нашого суспільства і міжнародного співтовариства, оскільки вони означатимуть лише імітацію намірів держави.
2. Відповідно до конституційного принципу верховенства права та потреби всебічного аналізу стану справ узагальнити висновки комісій, що займалися питанням торгівлі зброєю у минулих двох скликаннях парламенту.
3. Підтримуючи зміст указу Президента Л. Кучми про прозорість та відкритість дій органів влади та погоджуючись з рекомендаціями керівника адміністрації Президента, які він з юридичною безпосередністю 04.10.02 виклав в інтерв’ю службі Бі-бі-сі, надати вітчизняним та зарубіжним експертам «вільні зразки голосів» Л. Кучми та його співрозмовників, котрі зафіксовані на плівках М. Мельниченка, і на основі яких зроблено офіційні заяви про їх автентичність у справах про вбивство Г. Гонгадзе, про замах на життя О. Єльяшкевича та про заборонений продаж «Кольчуг».
Україна, насамперед її парламент та інші структури влади, повинні здійснити реальні кроки, які переконали б світ у щирості наших намірів щодо демократії, захисту прав і свобод громадян, поваги до міжнародних зобов’язань країни, щоб повернути до неї довіру з боку світового співтовариства.
Олександр МОРОЗ, голова фракції.